Hlavní obsah

Loď velká jako tři fotbalová hřiště manévrovala na pouhých dvou metrech

Novinky, Markéta Kautznerová

Luxusní výletní loď o délce tří fotbalových stadiónů neuvěřitelných dvanáct hodin proplouvala 40kilometrovou trasu skrze řeku Emži na severozápadě Německa. Obří loď sice nabízí místo až pro 2886 pasažérů, kterým může poskytnout veškeré pohodlí, ale nebyla sestavena k tomu, aby mohla proplouvat příliš úzkými kanály.

Článek

Chvílemi měla naprosto nová výletní loď Celebrity Silhouette o délce 319 metrů, jejíž výroba trvala dva roky a stála přes 13,5 miliardy korun, k manévrování pouze metr a půl prostoru. Dne 30. června pomalu vyplula z německého přístavu v Papenburgu a mířila do Holandska.

Kapitán Dimitrios Kafetzis předvedl skutečné umění, když se šikovně vměstnal i do těch nejužších míst. Loď totiž měří necelých 37 metrů a řeka je v některých místech široká pouze lehce přes 38 metrů. V manévrování kapitánovi musely pomáhat čluny.

Výletní loď, která je čtvrtou z pětičlenné flotily lodí Solstice Class, nyní zůstane v Eemshavenu v Holandsku a podnikne několik zkušebních plaveb v Severním moři. Poté se navrátí do německého Hamburgu, kde bude 21. července oficiálně pokřtěna.

Reklama

Výběr článků

Načítám