Hlavní obsah

Dobrodruzi se vrhají býkům do cesty, v Pamploně začal tradiční festival

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamplona

Tisíce dobrodruhů a diváků se jako každý rok opět sešly ve španělské Pamploně na tradičním festivalu svatého Fermína. Letošní ročník odstartoval ve čtvrtek 7. července prvním během, kdy odvážlivce pronásledovalo šest mohutných býků.

Článek

Při prvním běhu býci jako zázrakem nikoho nenabrali na rohy, pouze jeden člověk byl hospitalizován, když během závodu upadl, uvedl mluvčí Červeného kříže ve Španělsku, Jose Albada. Ošetření však potřebovali celkem čtyři lidé.

„Pravdou je, že se letošního prvního běhu zúčastnilo opravdu málo lidí, proto se běželo poměrně pohodlně,“ řekl agentuře AP 20letý Julen Iruzun, který závod absolvoval potřetí v životě.

Býci z farmy Torrestrella zvládli 849 metrů dlouhý úsek od ohrady skrz historické centrum města za dvě minuty a třicet vteřin. Běžci před nimi byli oděni do typických bílých obleků s červenými šátky kolem krků. V běhu však zakopávali jeden o druhého, padali do bláta a snažili se uniknout kopytům býků.

Druhý závod z 8. července už byl o něco dramatičtější. Zraněno bylo sedm lidí, z čehož jeden vážně.

Tradice plná krve a utrpení

Tradiční býčí běh v Pamploně je součástí festivalu svatého Fermína, který v roce 1926 mezinárodně proslavil Ernest Hemingway v románu Fiesta.

Navzdory románovým představám je ale nepochybné, že jsou tyto hrátky s býky velmi nebezpečné.

Vedle nespočtu drobných zranění se každoročně vyskytují i zranění vážná, nebo dokonce smrtelná. Od roku 1925 bylo vážně poraněno více než 200 lidí a 15 jich zemřelo. Zatím poslední dobrodruh přišel o život 10. července 2009 při řádění býků.

Jednotlivé běhy s býky začínají vždy v osm hodin ráno, letos až do 14. července, přičemž vše vysílá televize po celém Španělsku. Lidé se každoročně sjíždějí z celého světa, aby předvedli svou statečnost a vychutnali si slavnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám