Hlavní obsah

Apokalyptický mrak písku zahalil americké město Phoenix

Novinky, Zdeněk Rejšek

Obří mrak prachu a písku na několik desítek minut zahalil do tmy některá města v americké Arizoně. Na záběrech pořízených z vrtulníku je vidět, jak písečný mrak pohlcuje Phoenix s více jak jedním a půl miliónem obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Písečná bouře v ArizoněVideo: Reuters

 
Článek

Apokalyptický výjev jako z nějakého sci-fi filmu mohli na vlastní oči spatřit obyvatelé americké Arizony. Přes její území se v úterý 5. července přehnala silná bouře, která s sebou přinesla i nevídaný oblak prachu. Ten prakticky ponořil do tmy některé části tohoto státu na jihozápadě Spojených států.

Masivní prachová bouře zásadním způsobem zhoršila viditelnost v oblasti. Kvůli špatnému počasí musela být uzavřena některá místní letiště a komplikace potkaly i řidiče na dálnicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Apokalyptický mrak písku zahalil americké město PhoenixVideo: Reuters

Velké písečné bouře, kterým se také říká haboobs, jsou v Arizoně od května do září poměrně častým jevem. A to díky vysokým teplotám a nízké vlhkosti v této pouštní oblasti. Úterní bouře byla ale podle místních mnohem větší než obvykle. Vítr během ní dosahoval rychlosti až 112 kilometrů za hodinu a oblak prachu měl místy v průměru až 48 kilometrů.

Oslepující písečná bouře na několik hodin uzavřela největší místní letiště Phoenix Sky Harbor a kvůli téměř nulové viditelnosti byli donuceni zastavit i řidiči na mezistátní dálnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám