Hlavní obsah

V Británii usmažili rekordní porci fish & chips

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští kuchaři se rozhodli sebrat Američanům titul za největší porci tradičního jídla fish & chips. V hrabství Yorkshire rozpálili obří pánev a připravili v ní porci tak velkou, že se z ní mohla najíst celá hospoda. Starý bostonský rekord byl nakonec překonán o rovných 10 kilogramů, nový má hodnotu 45,36 kilogramu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Největší fish & chips na světěVideo: Reuters

 
Článek

Pokrm fish & chips je v Anglii považován za jídlo, bez kterého si mnozí Britové nedokáží svůj život představit. Není proto divu, že se nechtěli smířit s tím, že světový rekord ve velikosti porce drží Američané.

Hostinec ve městě West Witton v anglickém hrabství Yorkshire se rozhodl to změnit. Místní kuchaři strávili celé sobotní odpoledne přípravou obří porce smažené ryby a hromady hranolek.

Nakonec se jim podařilo překonat starý rekord, který dosud držela restaurace Černá růže v americkém Bostonu. Tam v roce 2004 připravili porci fish & chips o celkové hmotnosti 35,4 kilogramů.

Nový britský rekord má nyní hodnotu 45,36 kilogramů. Jen samotná smažená ryba vážila více jak 18 kilogramů. Zbytek, rovných 27,2 kilogramů připadl na hranolky.

Pánev si museli vyrobit

„Museli jsme vyrobit speciální pánev, protože jsme nikde nemohli sehnat takovou, do které by se nám tak velká ryba vešla. Olej jsme nechali rozehřívat asi sedm hodin a teprve když měl tu správnou teplotu, mohli jsme začít rybu smažit. Smažení pak trvalo skoro přesně jednu hodinu,“ řekl jeden z kuchařů.

Podle pravidel musela být ryba v jednom kuse a na její obalení bylo zapotřebí rovných 16 kilogramů těsta. Poté, co byl rekord úředně ověřen, mohli se všichni přítomní pustit do jídla. Výtěžek z prodeje jednotlivých porcí poputuje na účet místní charity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám