Hlavní obsah

V Sydney se může kouřit jen na jedné straně ulice

Australské Sydney se doposud zcela nepřipojilo valné většině australských měst, která zakazují kouření na ulici. Některé městské rady ale zákaz uplatňují, a tak vznikla poněkud kuriózní situace. Na ulicích, které leží na hranici jednotlivých částí si můžete klidně zapálit, musíte jít ale po správné straně.

Foto: Profimedia.cz

Tak tohle si mohou dovolit lidé jen na jedné straně ulice King street.

Článek

Nový zákaz zasáhl například jednu z hlavních dopravních tepen a adresu velkého počtu podniků a kaváren - King Street.

V Newtownu, části, kterou spravuje městská rada Marrickville, je přísně zakázáno kouřit, což platí hlavně pro zahrádky kaváren na ulici. Hostům - kuřákům tak nezbývá, než závistivě sledovat, jak si v kavárně na protější straně ulice, která spadá pod městskou část City of Sydney, jiní v klidu zapalují.

Zákaz začal platit v pátek a uvedl provozovatele podniku do pěkného zmatku. "Je to absurdní," řekl Bessie Kounadis, který spoluvlastní Buzzzbar, kavárnu na západní, nekuřácké straně. "Uvidím všechny své kouřící zákazníky, jak se přesunují do kavárny přes ulici. To mě zabije. Je to velmi nespravedlivé."

Potvrzuje to i Karen Godzicová, která byla zvyklý dávat si své kapučíno a cigarettu u stolu venku kavárny Cafe 2042 na nekuřácké straně ulice. Po zákazu se ale musel přestěhovat do kavárny Corelli přes silnici. "Je to trochu drsné," tvrdí. "Newtown je hlavní město kouření v Austrálii. Každý tady kouří."

Austrálie přijala jedna z nejpřísnějších opatření proti kouření, včetně vysokých daní a  drastických obrázků nádorů apod. V restauracích a veřejných vnitřních prostorách platí zákaz kouření v celé zemi. Ze 159 městských rad jich 89 podpořilo i zákaz kouření u hřišť, na venkovních sportovištích a právě i na zahrádkách restaurací. V Sydney ještě zákazu odolává šest rad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám