Hlavní obsah

Fenka čivavy si o sobě myslí, že je ovčácký pes

Novinky, Markéta Kautznerová
Londýn

Dvouletá čivava Nancy je patrně nejmenším ovčáckým psem na světě. Váží sice jen něco lehce přes kilogram, ale umí se hrdě postavit ovcím, které jsou asi šestkrát větší než ona. Během chvilky si dokáže zjednat pořádek a nahnat dohromady až pětičlenné ovčí stádo.

Článek

Fenka Nancy pochází z útulku pro psy a kočky v Battersea v Londýně, kam se dostala už jako třítýdenní štěně trpící kožní chorobou způsobenou parazity. Do péče si ji vzala Ali Taylorová, pracovnice útulku a trenérka ovčáckých psů v jedné osobě.

Nová majitelka Ali začala Nancy postupně brát na farmu, kde se tato malá fenka dívala na pracující border kolie. A právě v těch dobách se v Nancy probudily sklony k nahánění ovcí.

„Začala jsem opatrně, ale záhy se ukázalo, že má Nancy přirozený talent a miluje práci s ovcemi,“ řekla deníku The Telegraph Ali Taylorová.

„Lidé občas podceňují zachráněné psy, ale oni jsou skutečně úžasní a dokáží neuvěřitelné věci,“ dodala.

Vrozený talent může zničit špatná výchova

„Pracuji s ovčáckými psy už 17 let, ale nikdy jsem se nesetkal s ovčáckou čivavou. Nyní trénuji psy a jejich majitele. Týdně jich mám kolem patnácti a kromě výjimek jde vždy o border kolie. Nancy je opravdu mimořádná – její velikost působí při nahánění ovcí komicky,“ řekl farmář Geoff Temple ze Surrey v Anglii.

Čivava nahánějící ovce je stejně výjimečný úkaz jako border kolie, která se bojí ovcí. I takové případy se ovšem stávají, pes Ci z Velké Británie je toho názornou ukázkou.

Byť mohou mít psi přirozené sklony k práci s ovcemi, jejich majitelé by podle Ali neměli začínat s výcvikem bez odborného dohledu, uvedl deník The Telegraph. Ne všichni totiž reagují na výcvik dobře a mohlo by dojít k něčemu podobnému jako v Ciově případě, nebo by se dokonce mohla zvířata zranit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám