Hlavní obsah

Pilot si nevšiml zapnutého mikrofonu a sprostě okomentoval posádku

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Pilot americké letecké společnosti Southwest se během letu bavil se svým kolegou a nevšiml si, že má zapnutý mikrofon, který vysílal jeho explicitní názory do éteru. Záznam jeho opovržlivých komentářů o gayích a postarších členech posádky byl zveřejněn minulý týden. Pilot byl dočasně suspendován, musel se omluvit, ale nyní už je zpátky ve funkci.

Článek

Pilot, který se podle místní televize local 2 jmenuje James Taylors, 25. března odvysílal do éteru své nelichotivé názory na posádku letů z Tusconu do Indy. Nahrávka byla zveřejněna v úterý 21. června a ve středu pak společnost Southwest oznámila, že se pilot vrací zpět do funkce. Prošel poté školením o mravnosti. Prezident aerolinek však zaúkoloval právníky, aby spolu s federální vládou posoudili obvinění z podjatosti.

„Obsluha dělá důležitou práci a neměla by být takto ponižována ze strany pilotů, manažerů a vůbec kohokoli,“ řekl státní úředník Thom McDaniel. Společnost Southwest se podle jeho slov totiž odmítla pilotovým komentářem zabývat s odůvodněním, že jde o soukromou konverzaci, která je v současné době mezi piloty povolena.

Na několikaminutové nahrávce pilot popisoval kolegovi, že chtěl navázat kontakt s ostatními členy posádky, ale z nich se k jeho nelibosti vyklubali samí gayové a postarší lidé. Proslov byl podle Federálního leteckého úřadu omylem vysílán mikrofonem ostatním pilotům a letové kontrole.

Pilot pro společnost létal 12 let

„Myslel jsem, že jsem v Chicagu, v zemi samých večírků... Pak se z toho ale stal nepřetržitý tok buz..., gerontů a velkých...,“ pronesl například pilot na zvukovém záznamu.

„Letecký dispečer v Houstonu upozornil všechny piloty letadel na stejné frekvenci, aby zkontrolovali, zda nemají puštěný mikrofon a označil do éteru vysílanou konverzaci za nevhodnou,“ uvedl pro televizi KPRC Federální letecký úřad.

"Chování pilota je bez pochyby v rozporu s profesionálním chováním a s respektem, který požadujeme od všech svých zaměstnanců,“ řekla mluvčí společnosti Southwest Brandy Kingová. Podle jejích slov byl proto pilot pokárán a dočasně suspendován. Dále uvedla, že už se pilot omluvil jak posádce a kolegům pilotům, tak svým nadřízeným. Je nutné podotknout, že pilot pracoval pro společnost více než 12 let a měl jinak dobré reference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám