Hlavní obsah

Jedinečný okamžik zrození, tibetská antilopa porodila před kamerou

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se více než 20 000 tibetských antilop shromažďuje kolem jezera Čuo-naj, aby tam přivedly na svět své potomky. Antilopy jsou velmi citlivé, na zachycení porodu jedné z nich tedy musela být použita speciální technika, včetně vysoce výkonných optických čoček.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Porod tibetské antilopyVideo: Reuters

 
Článek

Kamera čínské televize CCTV4 v pondělí 27. června zachytila porod tibetské antilopy v přírodní rezervaci v Tibetské autonomní oblasti, což je nejméně osídlená část Číny.

Tibetské antilopy žijí převážně v čínské provincii Čching-chaj v severovýchodní části Tibetské náhorní plošiny, v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a vyskytují se také v Ladákhu v Indii.

Chování těchto antilop je poměrně komplikované, některé žijí dlouhou dobu na jednom místě, jiné zase rády migrují. Rozdílné zvyklosti jsou mimo jiné dány odlišnostmi mezi samicemi a samci. Dospělé samice a jejich potomci jsou totiž schopny migrovat až 300 kilometrů z oblasti zimního páření do míst, kde v létě rodí mláďata, uvedla agentura Reuters.

Samice se stávají sexuálně aktivní mezi 1,5 až 2,5 rokem. První mláďata přivádějí na svět mezi druhým a třetím rokem po sedmi- až osmiměsíční březosti. Mláďata se rodí obvykle od poloviny června do konce července. Páření se odehrává od konce listopadu do prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám