Hlavní obsah

Režisér Titaniku James Cameron se ponoří do jedenácti kilometrů

ČTK, DPA

Oscarový režisér James Cameron (56) se může těšit z dalšího ocenění, které tentokrát nepřišlo z Hollywoodu. Americká společnost National Geographic Society ocenila režiséra Titaniku a Avataru titulem badatel.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér James Cameron objímá herečku Zoe Saldanovou poté, co jeho film Avatar získal hlavní cenu.

Článek

„Je to pro mě výjimečná pocta a stejně překvapivá zkušenost jako udělení Oscara za Titanic,“ řekl. Svěřil se, že jako šestnáctiletému se mu podařilo získat potápěčskou licenci, ačkoli žil v malém kanadském městě vzdáleném 800 kilometrů od moře.

Teď se připravuje na průzkum oceánu s pomocí malé ponorky, schopné sestoupit až do jedenáctikilometrové hloubky.

Šest až sedm hodin na dně

Cameron se podílí na její konstrukci a za rok by měl být jedním z jejích dvou pilotů, kteří s ní sestoupí do Mariánského příkopu v Tichém oceánu.

Ponorka má být schopná ponoru až sedminásobkem rychlosti běžných ponorek, které vodou klesají rychlostí 30 metrů za minutu. „Chceme být u dna za necelou hodinu. Budeme tam moci zůstat šest nebo sedm hodin a věnovat se výzkumu, fotografovat, odebírat vzorky nebo objevovat nové druhy,“ řekl Cameron.

Reklama

Související témata:

Související články

Budoucnost Bambini di Praga zatím nejasná

Po podmínečném propuštění bývalého sbormistra dětského sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského z vězení se budoucnost sboru jeví dost nejasně. Samotný...

Výběr článků

Načítám