Článek
Vrátit michelinskou hvězdu je krok, který bezpochyby načechrá křídla francouzskému konzervativnímu podniku Le Listia v Nimes. Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Oliver Douet je ale spolu se svými klienty přesvědčen, že se zdejší prostředí ani kvalita jídla nezmění, i když se hvězdičky zbaví. S čím se naopak rád rozloučí, je drahá pracovní síla a výdaje na materiál potřebný v oceňované restauraci.
Restaurace získala michelinskou hvězdu poprvé v roce 2006. Ještě než začala ekonomická krize, uvažoval Douet o tom, že otevře pětihvězdičkový hotel, který by restauraci mohl živit.
„Mezitím se ale objevila finanční krize a banky odmítly následovat náš projekt,“ řekl agentuře Reuters.
Smažou zbytečné náklady
Padlo tedy rozhodnutí, že se vrátí k úplným základům. Reustaurace bude nadále nabízet nadstandardně kvalitní potraviny, ale bez vysokých nákladů spojených s upoutáváním pozornosti náročných klientů. Nebude tak například muset platit zbytečně početnou obsluhu.
„V dobách hvězdné záře jsme měli v nabídce degustační menu v hodnotě 29 euro (700 korun). To sice nevymizelo, ale teď je tím nejdražším, co si tu můžete objednat. Kvalita surovin a pokrmů se přitom nikterak nezměnila,“ řekl Douet.
Delikatesy jako foie gras, které byly povinnou součástí menu, z něj nyní byly odstraněny a jsou k dostání na jídelním lístku za konkrétní cenu. Klienti jsou vesměs nadšení a nemají sebemenší obavy, že by dobrovolná ztráta hvězdičky měla na jejich oblíbenou restauraci nějaký vliv.