Hlavní obsah

Spirit možná zůstane na Marsu půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký pojízdný robot Spirit by prý mohl působit na Marsu až šest měsíců, tedy dvojnásobně dlouhou dobu oproti původním plánům. Vzhledem k velkému úspěchu jeho mise to ve čtvrtek prohlásili manažeři projektu.

Článek

"Myslím, že existuje reálná šance na dvojnásobné prodloužení mise," uvedl manažer projektu Pete Theisinger.

"Mars je teď naše pískoviště a my jsme připraveni si na něm hrát a učit se," řekl vedoucí laboratoře NASA Charles Elachi, když ve čtvrtek Spirit úspěšně sjel z rampy přistávacího modulu na povrch Marsu a od svého přistání před necelými dvěma týdny se poprvé postavil všemi šesti koly na "zem".

Experti se pro případné prodloužení mise rozhodnou po chystaném přistání dalšího pojízdného robotu Opportunity na opačné straně planety 24. ledna. Podle nich bude záležet na práci obou strojů, posouzení jejich energetických možností, ale i na 200 vědcích, kteří se na projektu podílejí a museli přizpůsobit svůj osobní život a spánek marťanským dnům.

Chystá se pořídit nové snímky

Spirit má v pátek rozvinout své mechanické rameno a přímo nad povrchem barvy nedopálené cihly by měl získat detailní snímky půdy, jíž se ve čtvrtek necelé dva týdny po přistání poprvé dotkl svými koly. Pojízdný robot by měl rovněž v pátek s pomocí panoramatické kamery změřit koncentrace prachu v atmosféře Marsu.

Příští týden se Spirit vydá na klikatou cestu oblastí kráteru Gusev za geologickými stopami po někdejší vodě a životě na dnes vyprahlé planetě.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: První snímky z Marsu

Průzkumný robot MER-A americké sondy Spirit v neděli úspěšně přistál na Marsu. Během svého sestupu pořídil první fotografie povrchu rudé planety.

První výlet Spiritu se opozdí

První výlet amerického kosmického robotu Spirit po povrchu Marsu se opozdí nejméně o dva dny. Oznámilo to ve čtvrtek řídící středisko NASA v kalifornské...

Výběr článků

Načítám