Hlavní obsah

Nářek a proudy slz na objednávku - tak v Číně fungují profesionální plačky

Obyvatelé čínského venkova a tradičně zaměřených oblastí věří, že pohřeb jejich příbuzného se musí odehrávat v hlubokém žalu. Jeho projevem je hlasitý nářek a pláč. Aby dosáhli tohoto efektu, najímají si pozůstalí profesionální plačky. Jednou z nich je Chu Sing-lien, která působí v centrální provincii Čchung-Čching.

Podívejte se, jak v Číně pracují profesionální plačkyVideo: ČTK

 
Článek

Chu Sing-lien se obléká do bílého, což je v Asii barva smutku, a před rakví zesnulého srdceryvně vyjadřuje ztrátu rodiny. Naříká, roní slzy, vyzdvihuje dobré vlastnosti nebožtíka a fakt, že bude pozůstalým chybět. K profesi profesionální plačky proto patří kostýmy, zvuková aparatura a také kapela o šesti členech.

Podle příbuzných by jiná forma pohřbu, třeba méně emocionální nebo jen tichá vzpomínka, mohla být vnímána jako nedostatek úcty k mrtvým. Z toho tedy rodinu Liang Č'-cchaje nyní nikdo nemůže obvinit. V Číně je ale možné sledovat i moderní trend, který obavy z nedostatečně hlučného oplakávání snímá.

Z profesionální plačky Chu Sing-lien se na konci pohřbu Liang Č'-cchaje stává téměř popová zpěvačka a k mikrofonu se dostanou také její spolupracovníci. Smuteční obřad naplnil tradiční představy a mění se v party na počest zemřelého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám