Vaření piva přišlo z Číny přes Blízký východ, kde ho znali už v době bronzové. V Roquepertuse u Aix-en-Provence našli před dvaceti lety zajímavou výrobnu. Dlouho nikdo netušil, k čemu byla určena. Pečlivá analýza organických zbytků, rostlin a nádob a zařízení dovedla archeology k závěru, že místo bylo varnou piva. Ve výrobně se totiž našlo velké množství ječmene, a to nenaklíčeného, naklíčeného i zkvašeného do podoby sladu.

„Vše, co je potřeba, je určité množství obilnin, nějaká voda, nádoby, ve kterých zrní nabobtná, nějaká plochá podlaha, kde se zrní rozprostře a nechá naklíčit, pec na vysušení zrna a zastavení klíčení, mlýnské kameny na mletí sladových zrn, krb a nádoby na kvašení a uchovávání. A právě všechno toto bylo nalezeno v obydlí u Roquepertuse,“ tvrdí archeolog Laurent Bouby z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum.

Navíc existují důkazy, že v době železné se v oblasti u Aix-en-Provence pěstoval především šestiřadý ječmen, který sloužil právě k výrobě piva.