Hlavní obsah

Speciálně upravený VW Brouk svou rychlostí strčí do kapsy i Bugatti Veyron

– Wellingborough
Novinky, Markéta Kautznerová

Vznikl z legendárního auta Volkswagen Brouk z roku 1965 a ze starého mlékárenského vozíku. Přesto tento elektrikou poháněný závodní vůz umí zrychlit z nuly na sto za 1,6 vteřiny. Jeho tvůrci mu říkají Black Current (Černý proud) a lámou s ním rekordy.

Článek

Závodní vůz zvaný Black Current sice na první pohled vypadá jako obyčejný VW Brouk, dokázal by však nechat za sebou i pověstný Bugatti Veyron se zrychlením z nuly na sto za 2,5 vteřiny. Nutno ovšem dodat, že by toto hbité vozidlo neobstálo na delší vzdálenosti, jeho maximální rychlost dosahuje nezajímavých 214 kilometrů v hodině.

Na prvním videu je možné sledovat, jak Black Current s přehledem porazil elektrický sporťák Tesla Roadster. Po tomto úspěchu následovaly další. V květnu vyhrál ohromný výkon tohoto malého auta hlavní cenu na závodech Alternative Energy Racing, které se konají na dráze Santa Pod Raceway v anglickém Northamptonshiru.

Bratři, Olly a Sam Youngovi, kteří Black Current stvořili, na stejném okruhu navíc koncem dubna překonali světový rekord v kategorii upravených vozů. Jejich závodní Brouk totiž ujel 400 metrů za méně než deset vteřin, přesně za 9,51 vteřiny.

„Neumíte si představit, jak rychlé to auto je – je těžké to vysvětlit. Absolutně mi to nahánělo strach,“ řekl britskému deníku Metro 34letý Olly Young, který seděl za volantem závodního Brouka, když 23. dubna překonal světový rekord.

Přes všechny dosažené úspěchy si bratři Youngové myslí, že by Black Current poháněný šedesáti 12voltovými motocyklovými bateriemi mohl být ještě mnohem rychlejší.

„Budeme se snažit ještě více snížit jeho váhu a zvýšit výkon,“ odhodlaně řekl pro deník Daily Telegraph Olly. Další výzvou jsou pro ně závody v zámoří. Společně také touží překonat se svým elektrickým autem závodní vozy s benzínovými motory.

Reklama

Výběr článků

Načítám