Hlavní obsah

První fukušimský strašák, narodil se tam králík bez uší

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko poškozené jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku se narodil bílý králík, který nemá uši. Takto postižené zvíře mezi místními zažehnulo jiskru strachu. Obávají se, že by to mohlo mít souvislost s únikem radioaktivity.

Článek

Znepokojivé je zejména to, že zmutovaný králík se narodil ve vesnici kousek za hranicí 30kilometrové ochranné zóny.

Bílý králík bez uší je živoucí připomínkou nebezpečí, které může způsobit únik radiace, uvádí italská televize Corriere, která je odnoží tištěného deníku Corriere della Sera.

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena během ničivého zemětřesení a vlny tsunami 11. března 2011. Obyvatelé v okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny byli evakuováni ihned po propuknutí nebezpečí, ochranná zóna pak byla posunuta ještě o dalších deset kilometrů, uvedla televize RT.

Havárie ve Fukušimě se může množstvím uniklé radiace již přibližovat neštěstí v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Tato havárie, která byla ale několik dní utajovaná, stála nakonec život tisíce lidí, mnoho dětí se navíc narodilo se silným postižením nebo se zdravotními problémy. U Japonců může tedy králík bez uší vzbudit silné obavy, že únik z Fukušimy bude mít další následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám