Hlavní obsah

V ZOO ve Dvoře Králové uhynul jeden z posledních bílých nosorožců na světě

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Svět přišel o jednoho osmi posledních žijících exemplářů jednoho z nejvzácnějších zvířat planety. Stáří a vleklé nemoci spjaté s pokročilým věkem udolaly v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem samici severního bílého nosorožce.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Samička Nesárí v královédvorské zoo.

Článek

Nesárí představovala posledního bílého nosorožce severní formy odchyceného ve volné přírodě. Samice narozená před 39 lety v Súdánu a žijící posledních 36 let v královédvorské zoo dosáhla vzdor dlouhodobějším zdravotním potížím úctyhodného věku. Nosorožci se skoro čtyřicítky dožívají opravdu výjimečně.

„Upřímně řečeno, nedoufali jsme, že se dožije letošního jara. Každopádně úmrtí každého zvířete představuje pro zoologickou zahradu ztrátu, zvlášť když jde o kriticky ohrožený druh,“ přiblížila mluvčí ZOO Jana Myslivečková.

Dvojici bílých severních nosorožčích důchodců chovají ještě v americkém San Diegu, jedna z babiček zůstala ve Dvoře Králové a čtveřice původně královédvorských zvířat v nejlepších letech se půldruhého roku pokoušejí přivést na svět potomstvo v africké domovině. Pokusy rozmnožit nosorožce v zajetí selhaly.

„Žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta, odkud máme pravidelné informace o jejich stavu. Daří se jim dobře. Narozdíl od výběhů zoologické zahrady žijí v podstatě ve volné přírodě a postupně dochází k páření. Nezbývá než čekat, zda poslední pokus o záchranu tohoto živočišného druhu skončí úspěšně,“ konstatovala Myslivečková.

Staří a chatrné zdraví znemožnily koncem roku 2009 transport do Keni i uhynulé Nesárí. Veterináři dávali samici v čase transportu maximálně půl roku života. „Zázrak, že vůbec přežila takhle dlouho,“ uzavřela Myslivečková Nesárinu éru v královédvorské zoo epitafem.

Pavilon severních bílých nosorožců smrtí Nesárí neosiřel. Návštěvníci mohou nyní ve Dvoře Králové vidět poslední z trojice v zoologických zahradách chovaných zvířat samici Nabiré. „Přibyl jí navíc společník patřící však do méně ohrožené jižní formy bílých nosorožců. Páření vzhledem ke staří obou zvířat nepřipadá v úvahu. Jde hlavně o to, že bílí nosorožci jsou společenská zvířata a těžko snášejí samotu,“ vysvětlila Myslivečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám