Hlavní obsah

Malá, ale šikovná. Jedenáctiletá holčička útočí na zlato ve vzpírání

Novinky, Markéta Kautznerová
Glasgow

Charley Craigové z Glasgow je pouhých 11 let, přesto aspiruje na titul nejsilnější dívky Británie. Váží necelých 35 kilogramů a měří 140 centimetrů, s přehledem však dokáže zvednout nad hlavu závaží o hmotnosti 28,5 kilogramu. Při tréninku se dokonce pokoušela zvednout 33kilogramovou činku.

Článek

Malá Charley sní o zlaté medaili z dorosteneckých her Commonwealthu, které se konají letos v září. Už teď překonala každé dítě ve své tělocvičně v Glasgow a neustále se zlepšuje. V pozadí úspěchů je ovšem náročný tréninkový režim. Týdně tráví v tělocvičně 12 hodin a dodržuje přísnou dietu, která sestává z těstovin, zeleniny a ovoce.

„Je to skutečná dřina a většinou času jsem zničená. Když se ale ohlédnu zpátky, jsem nadšená z toho, co všechno jsem dokázala,“ řekla pro server Daily Mail Charley.

Charley se od dívek svého věku nijak neliší. Pokojíček má celý růžový a nejraději tráví čas s kamarádkami nad šminkami a módními časopisy. Pouze sny má trochu jiné, touží reprezentovat Velkou Británii na olympijských hrách ve vzpírání.

Začala v devíti letech

„Charley začala vzpírat, když viděla mě a mámu. Pak to ale začala brát skutečně vážně. To, že je malá, je pro ni vlastně výhodou, neboť musí zvedat mnohem méně své vlastní váhy. Před několika měsíci vyhrála svou první soutěž. Jsme na ni hrdí,“ řekl pyšně Daniel, trenér a Charleyin 20letý bratr v jedné osobě.

Když Charley ve svých devíti letech začínala, neuzvedla ani 13 kilogramů. V současnosti už nad hlavu s přehledem zvedne 28,5 kilogramů. Bude-li pokračovat podobným tempem, bez problémů uzvedne před koncem roku 32 kilogramů.

„Usiluji v životě o dvě věci. Vždycky budu ráda vzpírat a chtěla bych se stát doktorkou, abych mohla pomáhat lidem,“ uvedla Charley, která se stejně pilně jako vzpírání věnuje i škole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám