Hlavní obsah

Nová švédská divadelní hra nutí aktéry opít se do němoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malmö

Švédská divadelní společnost Arena Baubo přijela do Malmö s novou hrou o lidských závislostech. Jeden z herců má přitom během představení na jevišti konzumovat tvrdý alkohol. V lahvi má přitom skutečně pálenku, a tak když ji skoro celou dopije, je tak opilý, že uprostřed představení usne. Tak se tomu tedy stalo během prvního uvedení hry v Malmö. Reprízy se chystají v Uppsale a Stockholmu.

Foto: Profimedia.cz

Po dobu dvou hodin velký panák každých šest minut. Pro netrénovaného člověka by mohlo jít i o smrtelnou dávku. Ilustrační foto

Článek

„Jeho specifickým úkolem během představení bylo pít alkohol, dopředu jsme se dohodli, kolik by toho měl vypít,“ uvedla Maria Stiernborgová z umělecké skupiny Arena Baubo. Hra má prý podle svého konceptu demonstrovat divákům to, jak lidé odmítají či přijímají zodpovědnost za druhé.

„To představení je o vzájemné závislosti a jak lidé přijímají role obětí, zachránců a perzekutorů,“ tvrdí Stiernborgová. Jeden z herců má na jevišti každých šest minut vypít čtyřicet mililitrů pálenky, tedy jednoho velkého panáka. Po dvou hodinách představení tak má v sobě kolem šesti decilitrů tvrdého alkoholu, což může netrénovaného člověka i zabít.

Během prvního představení z Malmö prodělal švédský herec v této roli generálku. Jak začal pít, zvyšovala se jeho agresivita, později začal být zmatený a obluzený a kolegové ho museli uklidňovat a skrývat před ním další lahve. Nakonec na jevišti usnul

„Všechno probíhalo tak, jak jsme z uměleckého hlediska očekávali,“ obhajovala představení Stiernborgová s tím, že její umělecká skupina vše konzultovala s lékařem, který byl v zákulisí připraven zasáhnout v případě ohrožení života.

Reklama

Výběr článků

Načítám