Hlavní obsah

Invalida udělal rekord v otočkách na vozíku

– Nové Dillí
Novinky, Markéta Kautznerová

Indický mladík Gulshan Kumar se rozhodl bojovat se svým hendikepem prostřednictvím pohybu. Po dlouholetém tréninku se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Během jedné minuty se totiž otočil 63krát kolem dokola na svém invalidním vozíku, a překonal tak stávající rekord.

Článek

Ve svých 18 letech překonal Gulsham Kumar světový rekord. Dosavadních 32 otoček na invalidním vozíku téměř zdvojnásobil. Nebýt kamer a různých omezení při natáčení, dosáhl by prý ještě lepšího výsledku.

„Po překonání rekordu se cítím jako na vrcholu světa,“ řekl pro server IBN Live Gulshan, který pochází z nuzných poměrů v okolí východního Dillí. Jako jeden z mála měl však štěstí a dostal se pod ochranná křídla proslulého choreografa jménem Guru Syed Salaudin Pasha. Tento ředitel tanečního divadla pro hendikepované založil nadaci Ability Unlimited, jejímž prostřednictvím podporuje tělesně postižené spoluobčany.

„Gulshan trénuje pod mým vedením posledních deset let. Překonal své postižení a nuzné poměry a dosáhl světového rekordu. Se svým vozíkem se krásně sžil, je velmi talentovaný. Navíc představuje názornou ukázku toho, že když dáte jemu podobným příležitost, mohou dokázat zázraky,“ řekl Pasha.

Rozhodla dávka špatných léků

Dávka špatných léků, kterou Gulshan dostal v roce 1992, ho ochromila na celý život. Ač toto své postižení tvrdou prací překonal, stále cítí zklamání, když je společnost vůči postiženým lhostejná.

„Učitelé mě ve škole opomíjeli. Guru mě ale trénoval jako kohokoli jiného a probudil ve mně pocit důstojnosti,“ řekl Gulshan. Díky Pashovi také poznal tradiční indické taneční formy zvané Kathak, Bharatnatyam a Sufi. Své první představení předvedl v roce 2006 v USA. O rok později ho další turné zavedlo do Velké Británie, Kanady a zpět do USA.

Gulshan se stal rekordmanem v dubnu, už teď se ale připravuje na nový pokus. Při ideálních podmínkách údajně zvládne až 80 otoček. Krom toho bude i nadále společně s Pashou ukazovat lidem na celém světě, co všechno tělesně postižení lidé dokážou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám