Hlavní obsah

Po smrti sloního samečka plánují samici další mládě

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská čtrnáctiletá slonice Vishesh, která letos 11. března přivedla na svět první české slůně, může být brzy opět březí. Pracovníci ostravské zoologické zahrady chtějí co nejdříve tuto slonici, které bohužel před týdnem její téměř dvouměsíční mládě uhynulo, znovu připustit k samci.

Článek

Druhá ostravská sloní máma Johti je i se svou sloní holčičkou, slavící 12. května měsíc od svého narození, v pořádku a postupně se pouští na procházky i do venkovního výběhu.

„Smrt sloního samečka nás velmi zasáhla, budeme se s tím vyrovnávat ještě velmi dlouho. Vždyť jsme s ním trávili celé dny a zapomínali tak na vlastní rodiny, své děti i manželky,“ svěřil se jeden z ošetřovatelů slonů Pavel Zvolánek s tím, že nyní už je stav ve sloní skupině stabilizovaný a žádné další komplikace se neočekávají.

„Proto jsme také začali s odběry moči u Vishesh, abychom sledovali cyklus její říje. Ihned jak to pak bude možné, ji připustíme k pětadvacetiletému samci Calvinovi a budeme doufat, že zabřezne,“ dodal Zvolánek.

Podle něj by pak mladá slonice mohla opět zhruba za dva roky přivést na svět další slůně. Také otcem uhynulého sloního samečka a měsíční sloní holčičky je slon Calvin, který do ostravské zoo připutoval z kanadské zoo v Calgary.

„Vishesh je ještě velmi mladá sloní samice, takže může přivést na svět ještě i sedm či osm mláďat, pokud budeme počítat, že by co pět let porodila jedno slůně. Nyní alespoň získala se svým prvním mládětem zkušenosti, které může u svých dalších potomků využít. Slonice mohou rodit, i když jim je přes 50 let,“ popisoval Zvolánek.

Měsíční sloní samička zatím jméno nemá, vybere je sponzor. Má se ale čile k světu, dokonce ostatním dává na odiv svou sebejistotu. Uvědomuje si totiž, že její matka je ve stádu dominantní samicí.

„Hraje si na dospělou, vybíhá proti ostatním slonům, ale i proti ošetřovatelům, nastražuje různými způsoby svá ouška,“ líčil chování jediného slůněte, které se narodilo a přežilo v české zoologické zahradě, ošetřovatel.

Mluvčí zoo dodala, že nyní sloní holka i se svou mámou zkouší chodit na procházky do venkovního výběhu. „Zároveň je mohou venku i uvnitř pozorovat návštěvníci, jelikož sloninec je již pro veřejnost také otevřený,“ sdělila Kalousková s tím, že Johti je ale stále velmi opatrná. „Své mládě si chrání, proto tráví venku zatím jen několik minut a jsou spíše uvnitř,“ vysvětlila mluvčí.

Proč uhynul sloní sameček, zatím ostravská zoo neví, protože čeká na výsledky pitvy. Od narození však toto mládě muselo překonávat spoustu problémů s kojením, podle ředitele zoo Petra Čolase se navíc narodilo předčasně a mohlo trpět i vrozenými vadami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám