Hlavní obsah

Z rakoviny vyléčený chlapec může sportovat díky obráceně přišité noze

Novinky, Markéta Kautznerová
Fostoria

Vzácný a radikální chirurgický zákrok pomohl 13letému chlapci z města Fostoria v Ohiu, kterému byl ve stehně pravé nohy nalezen nádor. Lékaři chlapce před smrtelnou chorobou zachránili a navíc mu umožnili aktivní život, když mu přišili zdravý kotník ke zbytkům stehna.

Článek

Když bylo v roce 2008 Duganu Smithovi deset let, lékaři mu v univerzitní nemocnici v Ohiu diagnostikovali rakovinu kostí, nejčastější rakovinu, která se u dětí vyskytuje. Ve stehenní kosti pravé nohy mu našli nádor o velikosti softballového míče. Bylo nevyhnutelné, že Dugan přijde o koleno a podstatnou část stehna. Avšak místo, aby Dugan zůstal bez celé nohy, rozhodl se pro zákrok zvaný „rotationplasty“.

„Když jsme Duganově rodině zákrok popsali, tvářili se zpočátku zaraženě. Záhy však pochopili, že to je nejlepší způsob, jak dopřát Duganovi co nejpohodlnější život,“ uvedl pro server Cleveland.com specialista z onkologické ortopedie, doktor Joel Mayerson.

Zdravá spodní část Duganovy pravé nohy byla otočena a připevněna ke zbytkům stehna. Kotník, který se běžně ohýbá na druhou stranu než koleno, tak mohl funkci kolena plnohodnotně zastoupit. Výsledek sice vypadá podivně, ale díky tomuto zákroku nemusí Dugan při chůzi vynakládat zbytečně mnoho energie.

Obrácená noha přesně zapadá do protézy a Dugan tak může bez problémů i sportovat. Necelé tři roky po zákroku hraje baseball za juniorský tým, nadhazuje a zaujímá pozici na první metě. Nebrání se ani basketbalu a dokonce už i lyžoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám