Hlavní obsah

Muži se na 96 minut zastavilo srdce, přesto přežil bez následků

Novinky, Markéta Kautznerová
Rochester

Muž z Minnesoty, který ve věku 54 let po infarktu zkolaboval a strávil neuvěřitelných 96 minut bez pulsu, byl posléze úspěšně oživen a dokonce se u něj neprojevily ani žádné neurologické či jiné následky zástavy.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři nechtěli věřit svým očím. Ilustrační foto

Článek

Záchranáři přivolaní k muži se srdeční zástavou prováděli nepřetržitou masáž srdce a celkem 12krát použili také defibrilátor. Pacient byl zároveň průběžně monitorován přenosným kapnografem (přístroj, který měří množství vydechovaného oxidu uhličitého). Záchranáři se tak mohli řídit množstvím krve putujícím tělem a neustále pokračovat v dalším oživování.

Podle anesteziologa a odborníka na koronární péči, doktora Rogera Whitea z kliniky Mayo, který průběh oživování posléze popsal, se muži puls vracel pozvolna.

"Snaha byla úspěšná zejména kvůli kapnografu, který informoval záchranáře o tom, že má smysl v záchraně člověka pokračovat," uvedl White.

Roger White na stránkách kliniky Mayo dále uvádí, že se tento případ zapsal jako nejdelší období bez pulsu, které proběhlo mimo nemocnici a navíc skončilo dobře, tedy bez bezprostředního poškození mozku a jiných orgánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám