Hlavní obsah

Zázrak? Vatikán šetří bleskové vyléčení umírajícího dítěte

Novinky, Markéta Kautznerová

V roce 2006 malý Jake Finkbonner málem zemřel na infekci bakterie, která se živí lidským masem. Jeho rodina věří, že přežil díky zázraku, proto tento případ začal prošetřovat dokonce i Vatikán. Tehdy šestiletý Jake se nakazil vzácnou bakteriální infekcí při nehodě, která se mu stala během hraní basketbalu.

Článek

Agresivní streptokok skupiny A se z trhlinky ve rtu rozšířil do krevního oběhu a Jake onemocněl nekrotizující fasciitidou (zánětem svalových obalů), která napadá kůži, svaly a podkožní tkáně. Na přímé následky choroby umírá 10 až 15 procent pacientů, kolem 25 procent pacientů pak podléhá doprovodným infekcím.

Ač se Jake dostal do péče předního pediatra a odborníka na podobné případy Craiga Rubense působícího v dětské nemocnici v Seattlu, jeho stav se zhoršoval. Rodina se tedy rozhodla zavolat kněze, aby malému chlapci dal poslední pomazání.

Kněz se prostřednictvím Boha modlil k blahoslavené Kateri Tekakwithové, která před 300 lety sdílela podobný osud jako malý Jake. Když tuto původní obyvatelku Ameriky postihly pravé neštovice a zjizvily její tvář, konvertovala ke katolické církvi. Legenda praví, že po její smrti všechny jizvy zmizely, proto byla v roce 1980 blahořečena a nyní je na cestě ke svatořečení.

Změna nastala okamžitě

Stav malého chlapce se začal ze dne na den rapidně zlepšovat, až se z nebezpečné nákazy zcela zotavil.

Sám Jake věří, že jde o skutečný zázrak, případ se tak po pěti letech stal předmětem šetření samotného Vatikánu. Někteří lékaři se však domnívají, že se jedná o důkaz prvotřídní zdravotnické péče, která byla chlapci věnována.

Kromě doktora Craiga Rubense a léčby moderními antibiotiky hraje důležitou roli také fakt, že navzdory vážnosti je tato choroba léčitelná a Jake byl přece jenom zdravé malé dítě, což jeho šance na přežití výrazně zvýšilo.

Každopádně jde o velmi zajímavý a důležitý příběh, který ovlivní léčbu infekčních chorob a v neposlední řadě také rozdmýchá ostrou debatu na téma zázraků a vědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám