Hlavní obsah

V Londýně za pět hodin ušili kopii šatů Kate Middletonové

– Londýn

Jen pár hodin poté, co se z Kate Middletonové stala vévodkyně z Cambridge, dokončovalo malé rodinné krejčovství v Londýně kopii její svatební róby. Šaty ze salonu zesnulého britského návrháře Alexandra McQueena byly jedním z vrcholů královské svatby.

Kopii svatebních šatů Kate Middletonové ušili za pět hodinVideo: ČTK

 
Článek

Podle agentury AFP se dá čekat, že svatební šaty novopečené vévodkyně z Cambridge budou napodobovat nevěsty na celém světě.

"Jakmile se objevila v autě, začali jsme zjišťovat, o jakou jde krajku a pokusili se najít co nejvěrnější kopii," řekl podle AFP Raul Echeverria, majitel krejčovství Alterations Boutique v Marylebone v srdci Londýna.

Když Kate po několika minutách vystoupila z auta před katedrálou a šaty se tak ukázaly v celé nádheře, v krejčovství nastala honička.

Foto: Kai Pfaffenbach , Reuters

Kate Middletonová přichází k oltáři

"Dívali jsme se na přenos v televizi a jakmile jsme zjistili, jakou látku potřebujeme, šli jsme za dodavateli a pokusili se strefit do materiálu," řekl. Krejčí pak objednali deset metrů látky na podšívku, deset metrů tylu na závoj, deset metrů další síťovité látky, 15 metrů saténu a čtyři metry krajky. Vše vyšlo asi na tisíc liber (27 200 korun). "Návrháři mezitím pracovali na střihu šatů, a pak jsme to všechno pospojovali. Projekt nám trvalo dokončit asi pět hodin," řekl.

Šaty dostane vítěz soutěže

Šaty si objednal list The Times a dostane je vítěz čtenářské soutěže. Echeverria, jehož matka butik před 30 lety založila, říká, že zakázka nebyla o penězích, ale o schopnostech a šanci ukázat, že vše je možné udělat. O zhotovení další kopie svatebních šatů už ho požádali další zákaznice.

"Pochopitelně to budu muset dát nejdřív svému právníkovi, abych se ujistil, že neporušuji žádná autorská práva," řekl v této souvislosti. S šitím replik Katiných šatů však podle AFP zřejmě nezůstane osamocen. Napodobeniny svatební róby by se mohly v obchodech objevit již příští týden.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní a nepřehlédnutelná družička Pippa Middletonová. I její šaty vzbudily velký obdiv.

Když si princezna Diana, Williamova matka, v roce 1981 brala prince Charlese, kopie svatebních šatů se v obchodech objevily za několik hodin. Manželství sice zkrachovalo, Elisabeth Emanuelovou, která její svatební róbu s nadýchanými rukávy a 7,6 metru dlouhou vlečkou navrhovala, ale o zhotovení repliky šatů žádají nevěsty dodnes.

Kopie svatební róby mají i v USA

Důkazem, že slavnostní svatební róba přitahuje pozornost napříč světem je fakt, že se pár hodin po svatebním obřadu objevila jejich věrná kopie i na území USA.Samozřejmě nesměla chybět ani samotná nevěsta, ženich a pozornosti neunikla ani sestra vévodkyně z Cambridge, Pippa Middletonová.

Foto: Profimedia.cz

Pár hodin po slavné svatbě se objevili novomanželé i v USA, nechyběla věrná kopie svatební róby i sestra nevěsty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám