Hlavní obsah

Číňan trpěl 23 let tajemnou nemocí, nakonec se z ní vyklubala kulka v mozku

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Š'-ťia-čuang

Číňan Wang Tchien-čching dlouhá léta trpěl „tajemnou nemocí“, s níž si nevěděl rady. Až po třiadvaceti letech se rozhodl jít k lékaři, který nakonec přišel na důvod jeho bolestí. Muž měl v mozku kulku, a to neuvěřitelných 23 let.

Článek

Tchien-čching trpěl epilepsií a bolestmi hlavy, které se v průběhu dvou desetiletí postupně stupňovaly. Když už byly opravdu nesnesitelné, farmář z čínské provincie Che-pej se konečně rozhodl jít k lékaři.

Příčina byla pro všechny překvapením. Rentgenové snímky prokázaly kulku v mozku. Chirurg Či-ming Wang mu ji tak po dlouhých desetiletí odstranil a uvedl, že muž tehdy unikl smrti jen o fous. Kdyby se kulka ocitla o několik milimetrů vedle, muž by nejspíš nepřežil.

Lékaře však především zajímalo, jak se kulka muži do hlavy dostala a proč nešel do nemocnice mnohem dřív. Čínský farmář uvedl, že si pamatuje, jak v roce 1988 ucítil velkou ránu do hlavy a poté ztratil vědomí.

„Myslel jsem si, že jsem byl zasažen prakem. Uviděl jsem muže stojícího na kopci a domníval jsem se, že mě zasáhl,“ uvedl Tchien-čching , který se poté probudil v nemocnici, kde však zdravotnický personál nenašel nic neobvyklého. Odešel proto s uklidňujícími léky domů.

Bolesti hlavy a epileptické záchvaty se projevily až po několika měsících a vloni se silně zhoršily, a proto se rodina postřeleného muže rozhodla, že je na čase zavítat do nemocnice, kde lékaři konečně přišli na kloub jeho „tajemné nemoci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám