Hlavní obsah

Malajská vláda zahanbí studenty zveřejněním jejich váhy, bojuje proti obezitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Malajsie je zemí, kde mají lidé nejhorší životní podmínky z hlediska práv na soukromí a intimitu. Důkazem je i nový vládní plán boje s obezitou. Využívá totiž lidského studu a ponížení. Všichni studenti se totiž budou muset podrobovat ve školách vážení a měření indexu BMI a o jejich obezitě budou pak vědět všichni. Čísla budou zveřejňována a každý student navíc svou hodnotu BMI bude mít v indexu.

Foto: Profimedia.cz

Malajská vláda se rozhodla rázně bojovat s obezitou u mládeže, bude zveřejňovat jejich BMI index.

Článek

Malajský ministr zdravotnictví to považuje za skvělý nápad, přestože zostuzuje emocionálně nejcitlivější část společnosti – dospívající mládež. Podle něj má však Malajsie nejvyšší míru obezity ze všech zemí jihovýchodní Asie. Vláda přitom tvrdí, že zveřejnění dat nemá studenty poškodit, ale pomoci rodičům hlídat váhu potomků.

Podle malajského ministerstva zdravotnictví má nadváhu každý šestý Malajec. „Obezita nás trápí, protože naším hlavním jídlem v Malajsii je kokosová rýže a vše v našich jídlech musí obsahovat kokosové mléko. Není to zdravé, není to vůbec zdravé,“ cituje BBC jednoho Malajce.

Malajci se skutečně nestravují zrovna zdravě. Jejich kuchyně je plná tučných a smažených jídel. Navíc jsou v zemi velmi populární extrémně sladké nápoje a dezerty.

Reklama

Výběr článků

Načítám