Hlavní obsah

Podívejte se na levharta, který si myslí, že je surikata

Novinky, Dagmar Plecháčová
Gaborone

Pro některé zvířecí druhy může být soužití v safari s jinými šelmami velice inspirující, což předvedl i levhart z rezervace Savuti Camp v Botswaně. Ten totiž odkoukal od svých menších kolegyň surikat jejich typický posed s předními tlapami ve vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek levharta, který se podle průvodce v safari chová jako surikata.

Článek

Snímek se podařil zachytit sedmadvacetiletému Letsogilemu Kamogelovi, jenž v safari pracuje jako průvodce. Ten uvedl, že se levhart choval i v jiných ohledech spíše jako surikata než predátor jeho formátu. Jako tato drobná promykovitá šelma ve vzpřímené poloze například trpělivě sledoval prase. Přes vysokou trávu měl tak lepší rozhled.

Samotný Kamogelo byl velice překvapený, když chování levharta sledoval, prý nikdy neslyšel, že by se choval tímto způsobem. „Zahlédl v dálce prase bradavičnaté a takto ho sledoval téměř hodinu. Udržoval si od kořisti stále určitou vzdálenost, ale pak ji ztratil z dohledu ve vysoké trávě. Ve vzpřímené poloze vydržel vždycky nějakých 45 sekund z minuty. Nemyslím si, že by to pro něj bylo moc pohodlné,“ řekl Kamogelo.

„Byl velice opatrný, když se stavěl na zadní, nejspíš nechtěl přepadnout na záda. Tohle je pro levharty velice nezvyklé chování. Nikdy jsem o ničem takovém neslyšel ani nečetl. U zvířat je ale hodně projevů, které dosud nebyly zaznamenány a většinou jsou ovlivněny svým okolím. Zvířata musí reagovat na změny ve svém prostředí, a to se může projevit na neobvyklém chování, jako je třeba toto,“ dodal všímavý safari průvodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám