Hlavní obsah

Naše Slunce má dvojče v souhvězdí Štíra

– PENSYLVÁNIE
Právo, CNN, aa

Hvězda 18 Scorpio - osmnáctá nejjasnější hvězda v jižním souhvězdí Štíra - je svými vlastnostmi nejpodobnější našemu Slunci. Leží ve vzdálenosti 46 světelných let, což ve vesmírných poměrech znamená poměrně blízko. O udivující shodě informoval ve středu tým univerzity Villanova z americké Pensylvánie.

Článek

Hvězd podobných tříd jako je Slunce bylo již v galaxii podrobně popsáno mnoho, ale ta ve Štíru je však naší mateřské hvězdě dosud nejpodobnější. O jejich příbuznosti astronomové vědí již pět let, a proto se na ni zaměřují detailněji.

Podobné hvězdy totiž jsou nejvhodnějšími objekty pro hledání případných planet, jež by mohly být obyvatelné podobnými formami života jako Země. Slunce ve Štíru je s naším Sluncem stejně staré (4 až 6 miliard let), má stejnou hmotnost, hustotu, velikost, povrchovou teplotu, dobu rotace i cyklický charakter erupcí.

Slunce není výjimečné

"Je pravděpodobné, že by hvězda mohla mít i podobný planetární systém, jako je naše sluneční soustava," uvedl člen astronomického týmu Edward Guinan na právě probíhajícím zasedání Americké astronomické společnosti v Atlantě.

"I kdyby tomu v případě dvojčete ve Štíru tak nebylo, alespoň máme doklad o tom, že Slunce není ve vesmíru žádnou výjimkou, ale docela obyčejnou hvězdou," dodal Guinan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám