Hlavní obsah

Catherine Zeta-Jonesová se léčí s maniodepresivní psychózou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj manžela Michaela Douglase (66) s rakovinou stál populární herečku Catherinu Zetu-Jonesovou (41) hodně sil a psychického vypětí. Nyní vyšlo najevo, že musela na krátko navštívit psychiatrii, kvůli léčbě bipolární afektivní poruchy. Tato nemoc byla dříve známá zejména jako maniodepresivní psychóza. O problémech známé herečky informovala její publicistka.

Foto: Profimedia.cz

Catherina Zeta-Jonesová se svým manželem Michaelem Douglasem

Článek

Velšská kráska Catherine Zeta-Jonesová příliš nezvládá nervy spojené s chorobou svého muže. Michael Douglas byl v loňském roce diagnostikován s rakovinou hrtanu. V lednu tohoto roku herecká legenda sice informovala o tom, že se mu podařilo zrádnou nemoc porazit, ale na psychickém zdraví jeho ženy to zjevně zanechalo následky.

V loňském roce Zeta-Jonesová zuřila, že se doktorům nepodařilo diagnostikovat rakovinu u jejího muže dříve. Její publicistka a mluvčí Cece Yorkeová uvedla, že herečka vyhledala léčbu kvůli psychickému stavu, jenž nastal důsledkem stresů souvisejících se zdravím manžela.

Chystá se na natáčení nových filmů

"Poté, co se musela Catherine v loňském roce vypořádávat s velkým stresem, rozhodla se navštívit psychiatrickou léčebnu a strávila tam krátké časové období. Důvodem byla léčba bipolární afektivní poruchy. Nyní se už cítí skvěle a těší se na natáčení svých nových dvou filmů v tomto týdnu," dodala publicistka.

Z vyjádření není patrné, kdy přesně byla porucha u herečky diagnostikována a ani kde byla léčena.

Bipolární afektivní porucha (dříve maniodepresivní psychóza)
Bipolární afektivní porucha je závažný duševní stav (psychický výkyv), který způsobuje nadměrné změny nálad, vitality, psychických funkcí a někdy i omezuje schopnost celkového „přirozeného“ fungování. Nemoc se projevuje buďto alespoň jednou manickou epizodou (manická psychóza), spíše však střídáním manických a depresivních epizod (bipolární afektivní porucha). Dalšími projevy poruchy může být i rychlé cyklování nálad (více než 4 fáze v jednom roce) či ultrarapidní cyklování (fáze se mnohokrát střídají během dne); a fáze smíšená, kdy pacient zažívá symptomy obou protipólů (manie i deprese).
zdroj: wikipedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám