Hlavní obsah

Našli jsme hřeby, kterými byl ukřižován Ježíš Kristus, tvrdí filmař

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový snímek "The Nails of the Cross", jehož autorem je režisér Simcha Jacobovici, rozhodně neprojde bez povšimnutí. Film by měl být výsledkem tříletého vědeckého zkoumání, během něhož byly představeny hřeby, jimiž měl být ukřižován Ježíš Kristus. Zatímco část lze označit za ryze empirická data, zbytek vyžaduje trochu víry a pořádný kus představivosti.

Článek

Producent snímku považuje svůj nález za historický, většina expertů a historiků však mírní jeho názor tím, že je značná část jeho příběhu vykonstruovaná tak, aby se mu "hodila do krámu". Domnívají se, že jde z jeho strany zejména o snahu zviditelnit snímek a svou osobu.

Během uplynulých staletí bylo představeno mnoho historických předmětů, včetně hřebů, na kterých měl být Ježíš ukřižován. Některé byly označeny za podvrh, jiné jako nezajímavé, zatímco další byly prohlášeny za svaté.

Jacobovici už dříve rozpoutal rozruch svým snímkem, který tvrdil, že se jeho týmu podařilo objevit ztracenou Ježíšovu hrobku. Nyní tvrdí, že se jeho nový nález liší od ostatních svým historickým a archeologickým kontextem. Sám ale dodává, že si nemůže být stoprocentně jistý, že je vše tak, jak ve filmu uvádí.

Zmizely a objevily se

Filmař je prý objevil v rámci natáčení svého dokumentu The Nails of the Cross (Hřeby z kříže) v hrobě, ve kterém měl být pochován židovský velekněz Kaifáš. Odtud ale zmizely. Jacobovici je následně objevil v telavivské laboratoři jednoho antropologa.

"Když se podíváte na celý ten příběh historicky, archeologicky a zdravým rozumem, zdá se být pravděpodobně, že právě ty dva hřeby, které jsme nalezli, byly použity při ukřižování Ježíše," dodal Jacobovici.

Reklama

Výběr článků

Načítám