Hlavní obsah

Nejslavnější americký moderátor Jay Leno jezdí ve staré tatře

Novinky, Dagmar Plecháčová
Los Angeles

Nejúspěšnější americký moderátor současnosti Jay Leno, který téměř dvacet let baví diváky ve Spojených státech svým pořadem zvaným The Tonight Show Jaye Lena, je hrdým majitelem Tatry 87. Moderátor je zároveň automobilovým nadšencem, jehož sbírka čítá na 200 vozů těch nejzvučnějších značek. Přesto Leno rád a často „sáhne“ právě po veteránu z Kopřivnice a vyrazí s ním brázdit losangeleské silnice.

Foto: Profimedia.cz

Řidičem této legendární Tatry 87 z roku 1938 je moderátor Jay Leno.

Článek

Lenovo legendární vozidlo české výroby Tatra 87 bylo vyrobeno v roce 1938 a je jednou ze dvou jeho tatrovek. Kromě těchto veteránů je pohádkově bohatý šedesátník Leno majitelem například i nejrychlejšího auta současnosti Bugatti Veyron či dalších sporťáků Lamborghini, Porsche a jiných špičkových kousků.

Foto: Profimedia.cz

Leno je pyšným majitelem dvou veteránů Tater.

Legendární Tatra 87 svého času sloužila například české automobilové závodnici Elišce Junkové, americkému spisovateli Johnu Steinbeckovi, divadelnímu režisérovi E. F. Burianovi či prezidentům Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému.

Foto: Profimedia.cz

Jay Leno si pozorně prohlíží motor Tatry 77A.

Foto: Profimedia.cz

Díky aerodynamickému tvaru měla Tatra 87 na svou dobu mimořádně nízkou spotřebu paliva kolem 12 litrů.

Nejvíce se však tato limuzína z první poloviny 20. století osvědčila dvojici Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund, která na tomto voze podnikla v letech 1947 - 1950 cestu do Jižní Ameriky a Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Slavný moderátor za volantem své Tatry 87.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám