Hlavní obsah

Podívejte se na duhové zbarvení jezera v parku Yellowstone

Novinky, Dagmar Plecháčová
Cheyenne

Jezírko s názvem The Morning Glory nacházející se v parku Yellowstone v americkém státě Wyoming je u turistů populární celá desetiletí. Lákavé je pro svou unikátní barvu, i když dříve bývala úplně jiná než dnes. Před několika dekádami byl přírodní horký pramen zbarven do sytě modra, ale postupně došlo v jeho zbarvení k dramatickým změnám, uvedl britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Duhové jezero Morning Glory v americkém Národním parku Yellowstone.

Článek

Dnes je jezero vnímáno jako přírodní úkaz, jelikož se pyšní přímo duhovými barvami. Kromě modré a zelené se po jeho obvodech nacházejí i výrazně žlutá a oranžová, místy až do červena.

Přestože se jedná o mimořádnou podívanou, důvod jejího vzniku už tak atraktivní není. Turisté totiž do jezírka celá desetiletí házejí mince pro štěstí a právě ty způsobily špatnou průchodnost tepla a celkově snížily jeho teplotu.

Částečky a bakterie uvolňované z mincí jsou příčinou chemických reakcí, tyto bakterie se postupně propracovaly až nahoru na hladinu, kde u okrajů tvoří barevné lemování. Svou roli zde hrají i řasy nacházející se v jezírku.

„O tomto jezeru jsem slyšel od přátel, ale když jsem jej viděl na vlastní oči, bylo to prostě neuvěřitelné. Informační tabule o tom ale mluví jasně, a to jako o ‚vyhaslé slávě‘, protože lidé začali do vody házet kromě mincí i kameny, láhve a plechovky. To vše blokuje průchody tepla ve spodní části, což vede k ochlazení jezera,“ řekl turista Arun Yenumula, který národní park v Yellowstone navštívil během líbánek se svou ženou.

„Bakterie, kterým se daří v horké vodě, začaly odumírat a modrá barva vybledla. Bylo mi smutno z toho, jak lidé ničí přírodní krásy,“ dodal.

Názory se však různí, další z turistů ze Seattlu uvedl: „Morning Glory je nejkrásnější jezero v Národním parku Yellowstone. Je jedinečné a má pestřejší škálu barev než jakékoli jiné jezero kdekoli jinde na světě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám