Hlavní obsah

Pozlacený Mein Kampf s Hitlerovým podpisem míří do dražby

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Je to pravděpodobně sběrateli nejvíce ceněný výtisk Hitlerova Mein Kampfu, který existuje. Vlastnoručně podepsaná kniha z prvního vydání nyní míří ve Velké Británii do dražby. Očekává se, že některý ze zájemců zaplatí za výtisk obsáhlého pamfletu, který Hitler sepsal ve vězení Landsberg roku 1925, až jeden milión korun.

Foto: Profimedia.cz

Hitlerova kniha z výjimečné omezené edice putuje do dražby. Ilustrační foto

Článek

Kniha, která je směsí jeho autobiografie a základů nacistické ideologie, půjde do aukce 19. dubna. Podle historiků jde o jeden z 20 kusů limitované edice, které byly upraveny z celkového nákladu 500 kusů. Tyto výtisky byly  určeny pro nejvýznamnější osoby v Hitlerově okolí.

Na počátku knihy, která nese číslo 19 a je tištěna na jemný pergamenový papír zdobený zlatým titulkováním, nechybí Hitlerův podpis.

Výtisk věnovaný oddanému nacistovi

"Je to zřejmě nejunikátnější výtisk Mein Kampfu, který se kdy objevil v aukci. Jde o jeden z 20 kousků, o moc unikátnější už tedy předmět v dražbě být ani nemůže. Samozřejmě podpis z toho dělá ještě vzácnější předmět. Nepodepsané kopie se prodávaly také draze, ale nyní jde o výtisk z extrémně limitované edice," uvedl odborník Richard Westwood-Brookes z aukčního domu Mullocks.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Kniha datovaná na Vánoce 1925 byla věnována Hermannu Esserovi, jednomu ze zakládajících členů nacistické strany, který byl stejně jako Hitler ve vězení za tzv. Pivní puč v Mnichově roku 1923. Za pokus o povstání byl tehdy Hitler uvězněn a propuštěn až o dva roky později.

Někdo za Mein Kampf stále pobírá honorář

Knihu uvolnil do dražby nejmenovaný australský sběratel. Podle zástupců aukčního domu by se kniha měla prodat v přepočtu za 600 až 900 tisíc korun, klidně se však může stát, že její cena výrazně přesáhne jeden milión korun.

"Mohu říci, že jsme už prodali vydání Mein Kampfu, která byla Hitlerem ve vězení podepsaná a jejich cena přesáhla 20 tisíc liber (550 tisíc korun), ale tento kousek je opravdu unikát. Kuriózní je, že Mein Kampf se ve světě nadále prodává po miliónech, třeba v Indii je nyní nejprodávanější knihou. Hitler měl zemřít roku 1945, což znamená, že kniha je chráněna autorským právem až do roku 2015. Někdo někde za tento výtvor pravděpodobně stále pobírá autorský honorář," dodal Westwood-Brookes.

Reklama

Výběr článků

Načítám