Hlavní obsah

Malého orangutana odvrhla matka, přilnul k plyšové opičce

Novinky, Dagmar Plecháčová
Houston

Zoologická zahrada v americkém Houstonu před měsícem s velkou radostí přivítala do svých řad orangutaní mládě, jeho matka ho ale záhy po narození odvrhla a odmítla krmit. Teď se o něj stará 50 ošetřovatelek, nejvíce však i přesto přilnulo k plyšovému orangutanovi, který mu zřejmě i přes všechnu snahu a péči ošetřovatelek připomíná jeho opravdovou matku nejvíce.

Článek

O mládě, které zatím stále ještě nemá jméno, se musí pečovat se stejnou intenzitou jako o dítě. Ošetřovatelky jej pravidelně krmí z láhve, hrají si s ním, učí ho různým dovednostem a nebo ho balí do deky, aby nenastydlo.

Ve volné přírodě by orangutanek strávil první rok života zavěšený na matce, na které by byl zároveň naprosto závislý. Jelikož v tomto případě matka v péči o svého potomka selhala, mládě si našlo útěchu v plyšové hračce orangutana s dlouhou zrzavou srstí.

„Je dobře, že se k té hračce tak upnulo, je to důležité v tom, aby se naučilo se správně chytat a držet,“ uvedla vedoucí výběhu primátů houstonské zoo Lynn Killamová.

Roztomilého malého lidoopa ošetřovatelky krmí stejnou výživou, kterou jsou kojeny malé děti, mládě díky tomu od narození přibralo na váze o kilogram.

Reklama

Výběr článků

Načítám