Hlavní obsah

Princ Wiliam a jeho snoubenka dostanou perníková srdce ze Vsetína

Právo, Jiří Růžička
Vsetín

Perníková srdce pro svatbu britského prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové vyrobily a ve čtvrtek představily novinářům studentky Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Studentky-cukrářky ze Střední odborné školy Josefa Sousedíka představily srdíčka, která připravily pro svatbu britského prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové.

Článek

„Perníková srdce se tady u nás na Valašsku dávají ke svatbě tradičně a věřím, že český obyčej pochopí i v Anglii. Snoubenci budou vědět, že perníky pro ně vytvořili mistři světa,“ řekla Jaroslava Londová, která na Střední odborné škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně vyučuje. Připomněla tak úspěch studentek školy na loňském cukrářském šampionátu Culinary World Cup v Lucembursku, kde děvčata za svůj perník získala zlatou medailí.

Perníky, které ozdobí svatbu prince Williama a Kate Middletonové 29. dubna ve Westminsterském opatství se svatební recepcí v Buckinghamském paláci, děvčata připravovala déle než měsíc.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Studentka Marie Kolinková (vlevo), učitelka odborných předmětů Jaroslava Londová a studentka Aneta Malčíková.

„Protože ještě studuji nástavbu, pracovala jsem o volném čase, každou chvilku,“ uvedla dvacetiletá vyučená cukrářka Marie Kolinková. „Chce to hodně trpělivosti, musíme si všímat různých předloh a pak vytvořit ten nejlepší motiv,“ doplnila sedmnáctiletá Aneta Malčíková, žákyně třetího ročníku oboru cukrář.

„Pokud jsou dobře uchované, vydrží perníky i 15 až 20 let. Budou tak manželům slavnostní okamžiky dlouho připomínat,“ řekla Jaroslava Londová.

„Do Velké Británie odejdou perníky v nejbližších dnech. Jsou v krabičkách, které vyrobili jako ruční práci naši žáci truhláři. Britská ambasáda si od nás objednala ještě stovku menších srdíček a dostali jsme pozvání na slavnost, která na velvyslanectví proběhne 29. dubna,“ doplnil ředitel školy Marek Wandrol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám