Hlavní obsah

Rakousko vyšetřuje nacistické dortíky pro holohlavé tatíky

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský výrobce dortů a dalších sladkých laskomin Manfred Klaschka je vyšetřován tamější policií kvůli dortům s nacistickou tematikou. Na cukráře upozornila v úterý skupina lidí, kterým se podařilo přežít pobyt v koncentračních táborech.

Článek

Klaschka vyrobil mimo jiné dorty se sladkou svastikou či s malým hajlujícím dítětem. Na dortech pak nechyběly tradiční nacistické slogany jako třeba Meine Ehre Heisst Treue (Oddanost mou ctí). Fotografie těchto dortů si pak bez váhání umístil do svého katalogu, který ukazoval dalším zájemcům.

"Když si to někdo objedná, udělám to," řekl Klaschka pro televizní kanál ORF, sídlící v Maria Enzersdorf nedaleko Vídně.

"To je přesně ten typ přemýšlení, který nás před 70 lety dovedl k tragédii," řekl Willi Mernyi, předseda skupiny osob, které přežily pobyt v koncentračním táboře Mauthausen.

Ten jménem skupiny podal žalobu na cukráře kvůli tomu, že měl porušit rakouské zákony ošetřující neonacistické aktivity a zobrazování nacistických symbolů.

Reklama

Výběr článků

Načítám