Hlavní obsah

Líhnutí orlích mláďat na internetu sledovaly desetitisíce lidí, web kolaboval

Washington

Hnízdo orlů bělohlavých v USA se stalo hitem na internetu. Klubání orlích mláďat sledovalo na internetu živě i více než 100 tisíc diváků. Když se v sobotu vylíhl první orlík, stránka pod náporem návštěvníků na dvě hodiny spadla, napsala agentura AP.

Článek

Středem pozornosti je orlí hnízdo v severovýchodní části státu Iowa. Tři vejce tu samice orla bělohlavého snesla na konci února. První mládě se začalo klubat v pátek, další rozbilo skořápku v neděli. Třetí by se podle biologa a ředitele projektu Boba Andersona mělo objevit asi do tří dnů.

S rodiči by orlíci měli být do července. "Proč takový úspěch? Nevím, myslím, že lidé chtějí vidět něco pozitivního," prohlásil podle agentury AFP Anderson, který orlí hnízdo na stromě ve výšce asi 24 metrů dokumentuje několik let.

Kamera nepřetržitě snímá orlí hnízdo 

Přes internet mohli život v orlím hnízdě loni naživo sledovat studenti a vysokoškoláci. Letos živé vysílání veřejnosti zprostředkoval nový web pro přenos multimediálních dat. Kamera přibližně o velikosti grepu je vybavena infračerveným světlem a umožňuje nepřetržitě snímat život dravců.

Anderson úhel záběru ovládá joystickem z nedaleké chaty. Ve "směně" ho střídají dva dobrovolníci, dalších asi 23 lidí se dobrovolně stará o část internetové stránky určené k diskusi. Párek orlů hnízdo vystavěl před čtyřmi lety. Za tu dobu vyvedl osm mladých.

Reklama

Výběr článků

Načítám