Hlavní obsah

Princ Harry vyrazil na severní pól s válečnými veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Měsíc před svatbou svého staršího bratra zamířil britský princ Harry na dobrodružnou výpravu s dobročinným účelem. Od úterý je 26letý potomek královského rodu v Arktidě, aby doprovodil čtyři válečné veterány s trvalými následky z afghánské války na cestě k severnímu pólu. Jde se stokilovým vybavením na saních a až v mínus 45 stupních Celsia, přesto považuje výpravu za "mimořádné dobrodružství" a velkou výzvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Princ Harry se vydal s válečnými veterány na charitativní výpravu na severní pólVideo: Reuters

 
Článek

Skupina veteránů má v plánu ujít celých 555 kilometrů trasy, na pól by měla dojít asi 25. dubna. Princ s nimi jde část trasy.

Harry, který v současnosti absolvuje v britské armádě výcvik pilota vrtulníku, je patronem dobročinné organizace pro vojáky s trvalými následky zranění z bojů. Účastí na expedici s názvem Jdeme se zraněnými (Walking With The Wounded) chce pomoci shromáždit dva milióny liber (asi 56 miliónů korun) ve prospěch vysloužilců s trvalými následky.

Čtyři účastníci expedice utrpěli zranění v Afghánistánu, kde i Harry po určitou dobu sloužil. Jeden z nich přišel o nohu, druhý o ruku. Byli vybráni v konkurzu asi ze stovky zájemců o účast v expedici z řad veteránů s trvalým postižením.

Expedice je rozplánována na čtyři týdny, Harry s účastníky stráví pět dnů se stejnými právy i povinnostmi: své sáně s metrákem vybavení a zásob si ledovou plání táhne sám. Výpravu doprovází televizní tým BBC. Vybrané peníze budou předány charitativním organizacím pomáhajícím bývalým vojákům s trvalými následky najít novou kvalifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám