Hlavní obsah

Britové chtějí, aby byl jejich příštím králem princ Charles

Londýn

Poněkud překvapivě většina Britů dává přednost tomu, aby po královně Alžbětě (84) nastoupil na trůn její syn, princ Charles (62). Jeho potomek, princ William (28), by pak převzal žezlo až po otci.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles se svým synem Williamem.

Článek

V novém průzkumu, který organizovala společnost YouGov pro magazín Prospect, 45 procent respondentů odpovědělo, že by chtěli na trůnu vidět Charlese. Počet těch, kteří by dali přednost tomu, aby se vlády ujal po své babičce princ William, poklesl na 37 procent. Ještě v roce 2005 přitom většinu hlasů získal William, jehož si přálo 41 procent lidí.

V té době ale jedna pětina britských poddaných chtěla, aby byla monarchie zrušena. Teď se zdá, že snad i v souvislosti s nastávající svatbou Williama a Kate Middletonové obliba královské rodiny stoupla.

Prezident společnosti YouGov Peter Kellner výsledky nového průzkumu vysvětluje takto: "Dost možná teď, ve světle chystané svatby, převládá pocit, že by William měl mít možnost užít si pár let relativně normálního života s Kate, než dosedne na trůn. I Alžběta II. strávila nejšťastnější léta svého života na konci 40. let, když byla manželkou námořního důstojníka na Maltě, než se ujala vladařských povinností."

Reklama

Výběr článků

Načítám