Hlavní obsah

Mayská socha vydražená v Paříži za 70 miliónů je prý falešná

Paříž

Aukční dům Drouot čelí hrubému nařčení mexických historiků, že dražil v pondělí 21. března sochu mayského bojovníka, která je však padělkem. V aukci přitom falešné dílo vydělalo 2,9 miliónu eur, tedy asi 70,8 miliónu korun. Podle aukčního domu je socha stará více než tisíc let a za její pravostí si stojí.

Foto: Profimedia.cz

Socha mayského bojovníka vydražená za 70,8 miliónu korun

Článek

Mexický Národní institut antropologie a historie to odmítá a tvrdí, že styl sochařské práce absolutně neodpovídá období, z něhož má skulptura pocházet. Podle odborníků tohoto institutu jsou padělky také ostatní kousky ze sbírky 66 děl pondělní dražby.

Francouzské úřady informoval o omylu mexický ministr zahraničí. „Ta postava se snaží obnovit předkolumbovské rysy mayské oblasti v jihovýchodním Mexiku, ale výška, postoj a ohnuté nohy či řemeny na botách nejsou charakteristické pro tuto kulturu,“ vysvětlují podle BBC odborníci z mexického institutu.

„Mexická obvinění jsou naprosto směšná. Jsou naprosto nepodložená. Je to velmi dobře známé umělecké dílo, které bylo důkladně prozkoumáno,“ vzkázal Mexičanům podle BBC Jacques Blazy z aukční síně Drouot.

Socha prodaná v Paříži měří 1,65 metru a byla nejdražším kouskem celé dražby mayských artefaktů.

Foto: Profimedia.cz

Socha mayského bojovníka vydražená za 70,8 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám