Hlavní obsah

Ženě je 119 let, do Guinnessovy knihy ji ale nezapíšou, nemá rodný list

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Warrensville Heights

Již 119. narozeniny oslavila Američanka Ale Rebecca Lanierová z města Warrensville Heights v Ohiu. Přestože by měla být o pět let starší než dosavadní držitelka rekordu s titulem nejstarší osoba na světě, úředníci z Guinnessovy knihy rekordů se o ni zajímat nebudou. Pamětnice 19. století je totiž dcerou bývalých černošských otroků a nikdy proto neměla vlastní rodný list či jinou listinu přesně určující její věk.

Článek

Tato pra-pra-pra-prababička tvrdí, že zažila tři století a jelikož je nejstarší ze šesti generací své rodiny, všichni jsou spolu s ní přesvědčeni, že věkově tyto počty opravdu sedí. Pravidla pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů jsou však v tomto případě z pochopitelných důvodů striktní, dotyčná osoba musí předložit právoplatný dokument s datem svého narození.

Američanka, která říká, že se narodila v březnu roku 1892, přežila nejen svého manžela, ale i obě své dcery. Narodila se v malé komunitě poblíž Mississippi rodičům, kteří byli oba černošští otroci, a to v době, kdy bylo proti lidem černé pleti mnoho předsudků a ještě několik let trvalo, než i děti těchto otroků běžně dostávaly rodné listy.

Rodný list je nedílnou součástí prokázání rekordu

Jenže právě to je zásadní problém, proč se paní Lanierová nemůže stát oficiálně nejstarším člověkem. „Osoba musí projít poměrně přísným procesem a rodný list je jeho zásadní součástí,“ sdělila mluvčí Guinnessovy knihy rekordů listu Daily Mail.

Jediné, čím by se mohla letitá Američanka prokazovat, je dopis ze Správy sociálního zabezpečení, který jako rok jejího narození uvádí právě 1892, ale to s největší pravděpodobností na získání rekordu stačit nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám