Hlavní obsah

Stošestiletá dáma z Valašska se stává českou rekordmankou

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O 106letou Vlastimilu Češkovou z Jarcové na Vsetínsku se zajímají vydavatelé České knihy rekordů. Začátkem týdne nejstarší obyvatelka Zlínského kraje absolvovala dvě oční operace. A podle všeho se může stát držitelkou rekordu v operaci očí provedené v nejvyšším věku.

Článek

„Dosud nejstarším člověkem v České republice, který se podrobil operaci zraku, byla paní Božena Vacinová, narozená 2. července 1908. Na Oční klinice Cornea Lexum se podrobila ambulantní operaci šedého zákalu ve věku 100 let a 15 dnů. Zákrok provedla přednostka kliniky Drahomíra Baráková 17. července 2008,“ informovala Právo Lenka Marková z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Náročnou operaci zraku podstoupila paní Češková ve zlínském Gemini očním centru. Ještě koncem minulého týdne musela vášnivá čtenářka používat brýle se čtrnácti dioptriemi. Nyní už nepotřebuje žádné.

„Je pravda, že maminka se zprvu bránila, operací už zažila více. Nakonec se ale nechala přesvědčit,“ uvedla její dcera Jana Kalhousová.

Foto: Petr Zákutný, Právo

Vlastimila Češková v době, kdy ještě potřebovala brýle.

Podle primáře zlínského Gemini očního centra Pavla Stodůlky nebyla operace jednoduchá. Oční struktury u pacienta v tak pokročilém věku jsou velmi křehké. Navíc byl zákrok o to riskantnější, že paní Češková vidí už mnoho let pouze na jedno oko. V případě neúspěchu tak ženě hrozilo úplné oslepnutí.

Pelhřimovská Agentura Dobrý den bude nyní po čerstvé rekordmance požadovat potvrzení o absolvování operace, a to předložením kopie lékařské zprávy a čestného prohlášení.

„Teprve poté bude nový rekord zaevidován do České databanky rekordů a objeví se v příštím vydání České knihy rekordů,“ poznamenala Marková s tím, že paní Češková obdrží také oficiální certifikát stvrzující její prvenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám