Hlavní obsah

Jak pijí české celebrity a kdy abstinují?

Právo, Markéta Maláčová, Helena Vacková

Většina lidí si nedokáže poslední den v roce představit bez kapky něčeho ostřejšího. Pokud se někdo nehodlá zrovna opít do němoty, určitě si neodpustí aspoň sklenku šampaňského k půlnočnímu přípitku. Jak jsou na tom se svým vztahem k alkoholu naše celebrity?

Článek

* Kdy a jak vám alkohol zkomplikoval život?

* Za jakých okolností byste byli ochotni abstinovat?

* Myslíte si, že k vaší profesi patří alkohol víc než k ostatním?

* Když zrovna nepijete, do jaké míry tolerujete opilost svých společníků?

Ondřej Hejma

* V okamžiku, kdy mi zachutnal, se z něho stal celoživotní koníček. Z toho pochopitelně vyplývají určité finanční a zdravotní problémy - třeba ranní vstávání doprovázené depresemi, záchvaty zuřivosti - ale zase se s tím užije spousta legrace.

* Když mi to doktor nařídí, tak ho určitě poslechnu.

* K showbyznysu patří emoce, vzrušení a velké napětí, které se musí uvolnit, a na tohle všechno je alkohol dobrý.

* Pít se musí umět, to je základ, a pokud je člověk veselý, nechce se prát a není hrubý, tak mi opilost nevadí. Ale v momentě, kdy je agrese a nepohoda, odcházím.

Iveta Bartošová

* Asi v osmnácti mě bolel zub a někdo mi poradil, že mám kloktat slivovici, kterou jsem nenáviděla. Přesto jsem jí zub zalívala, až jsem se opila. Bylo to moje první nepříjemné setkání s alkoholem. Ještě týden mi bylo špatně a zub mě stejně nepřestal bolet.

* Pokud by mi alkohol jakkoli překážel v životě, úplně bych ho vyloučila. Já piju jen příležitostně, takže mi to nijak nevadí. Jako každá máma jsem absolutně abstinovala v těhotenství a při kojení.

* Nemyslím, ale navenek to tak někdy vypadá, protože jsou lidé ze showbyznysu víc vidět.

* Opilost, která je obtěžující, netoleruji, ani když zrovna neabstinuji.

Sára Saudková

* Mě předbíhá pověst slečny, která se nikdy ničeho nenapije, jak o mně neochvějně veřejně říká Jan Saudek. Takže já už bych si kolikrát ráda dala znamenité víno, ale najednou se přistihnu, jak se sama kontroluji: Sáro, vždyť ty přece nepiješ! Uznejte, že to je peklo.

* Spíš za jakých okolností bych byla ochotna se ztřískat do němoty, vždyť já jsem abstinent od nevidím do nevidím. Tak tedy - s chutí bych se napila v dobré společnosti a s vědomím, že zítra nic a nikam nemusím.

* Pije se všude a hodně, jen ti páni umělci jsou jaksi víc na očích... Ale připouštím, že k výkonu jejich práce není třeba tak naprosto jasná hlava jako třeba u učitele, obchodníka nebo řidiče. Spíš je rozdíl mezi tím, kdo má peníze a kdo je nemá: pije se buď svinstvo a mnoho, anebo ušlechtilé značky a umírněně.

* Toleruji naprosto, co mi taky zbývá. A dovedu se o takového člověka dojemně postarat: odvezu ho domů, uložím na lůžko a ještě připravím povzbuzující snídani a minerální tablety, které (jak sympaticky praví výrobce) se požívají po nemírném jídle a pití. A vím, že svět střízlivého a opilého je úplně jiný, nemá tedy cenu s ním nalézat společnou řeč - nedomluvíte se. Až zase ráno. Jsem zkrátka ideální kumpán pro opíjející se společnost.

Barbara Nesvadbová

* Asi před šesti lety na Silvestra jsme byly s kamarádkou v kavárně Slavia, kde jsem se hrozně opila a myslela jsem si, že lidi nejsou dost ušlechtilí, aby mě byli hodni. Myslela jsem si, že nejušlechtilejší tvorové jsou labutě, se kterými jsem se chtěla kamarádit. Po cestě jsem klopýtla ze schodů a zlomila jsem si nohu.

* Kdybych byla znovu těhotná.

* Ne. Znám spoustu lidí z téhle oblasti, kteří jsou abstinenti, ale nikoli proto, že by předtím měli problémy s alkoholem.

* Nebaví mě, když přestávám stíhat a utíká mi humor a veselá nálada ostatních.

Helena Vondráčková

* Vůbec ne, protože piju střídmě a vyhýbám se tvrdému alkoholu. Jenom jednou - po maturitním večírku na chrudimské plovárně, kde jsme pili červené víno - jsem nevěděla, jak jsem se vlastně dostala domů.

* Asi by se u mě musely projevit vážné zdravotní problémy, jinak nevím... Nepotřebuju abstinovat, protože nejsem alkoholik.

* Je to spojeno s časovým posunem, protože naše práce se odehrává večer nebo v noci, kdy člověk potřebuje trochu povzbudit, aby neusnul.

* Vždycky je špatné, když přijde střízlivý člověk mezi lidi, kteří požili alkohol a mají poněkud uvolněné jednání. Někdo má roztomilou opičku a někdo má depku a je agresívní.

Martin Maxa

* Stalo se to mnohokrát. Ale na alkoholu, na rozdíl od ženy, je pěkné to, že když vám život zkomplikuje, tak druhý den si to nepamatujete.

* I když mám kladný vztah k alkoholu, abstinovat mi nevadí. Takže když třeba dva týdny dělám na písničce a jsem zavřený někde v kutlochu, ani si nevzpomenu, že alkohol existuje. Nepamatuju si, že bych si někdy otevřel sám doma lahvinku vína. Napiju se jenom ve společnosti přátel.

* Myslím si, že alkohol patří k životu vůbec. Všechny etnické skupiny téhle planety přišly na to, že se dá něco kvasit a pálit. V showbyznysu je spousta lidí, kteří jsou jako já od přírody až tragicky stydliví. Alkohol mi pomáhá, abych překonal první zábrany při seznámení. Ale nesmí ho být moc, aby pak nevznikla situace, kdy už není možné dát se do řeči.

* Dokážu leccos překousnout, pakliže opice toho druhého nepřeroste v agresivitu. Jinak je mi úplně jedno, jestli si nějaký chudák uleví až tak, že to dopadne společensky katastrofálně.

Yemi

* Komplikuje mi ho pokaždé, když ho v sobě mám a nemůžu řídit, abych se v klidu dostal domů noční Prahou. Taxi, taxi...

* Nejsem závislý, takže nemám pocit, že by abstinence byla nějak neúnosná. Je spousta cest, jak se bavit bez alkoholu.

* Myslím, že ano. Umělci se potřebují oprostit od sebe samých, protože ten tlak je někdy příliš velký.

* Toleruji, anebo prostě odejdu. Proč někomu kazit zábavu? Ale už jsem vynášel do schodů, nakládal do taxi a zvedal ze země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám