Hlavní obsah

V největším squatu světa žije 2500 lidí, obsadili obří mrakodrap

Novinky, Dagmar Plecháčová
Caracas

Zřejmě největším squatem na světě je pětačtyřicetipatrový mrakodrap zvaný Davidova věž ve venezuelském Caracasu. Budovu, která zůstala nedostavěná kvůli nedostatku financí a krachu developerské společnosti, jež měla mrakodrap v 90. letech postavit, obydluje dva a půl tisíce squatterů. Často i celé rodiny s malými dětmi.

Článek

Do Davidovy věže v centru venezuelské metropole by se však osob vešlo ještě daleko více, jelikož dosud je na místě „plno“ pouze do 28. podlaží. Budova přitom původně měla být plná kanceláří a chloubou Jižní Ameriky. Měla symbolizovat podnikatelského ducha a bojovnost Venezuely.

Mezitím zůstává mrakodrap již druhé desetiletí pouze jako hrubá stavba, na mnoha místech chybějí i obvodové zdi a z chodeb se stávají nebezpečné ochozy bez jakéhokoli zábradlí. Ačkoli tím budova neustále „větrá“, stejně je uvnitř cítit zápach z odpadků a výkalů.

Bydlí zde i zaměstnaní lidé

Přestože si lidé již dovnitř zavedli elektřinu, výtah je pro ně pouhým snem. Ti, co přišli jako poslední, se musí škrábat do osmadvacátého poschodí po svých.

Ve městě je bytová situace velice těžká. Mnozí ze squatterů jsou pracující lidé na poměrně dobrých pozicích, ale bytů je ve městě v poměru k počtu obyvatel málo a jsou velice drahé. Mnozí si proto vlastní bydlení nemohou dovolit a uchylují se do squatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám