Hlavní obsah

Karneval v Riu je v plném proudu, poznamenal ho požár kostýmů

Novinky, Dagmar Plecháčová
Rio de Janeiro

Již od pátku se v brazilském šestimiliónovém Rio de Janeiru koná tradiční karneval, na který se každoročně sjíždějí statisíce turistů z celého světa i ze samotné Brazílie. Letos se očekává návštěvnost až 800 tisíc diváků. Během neděle a pondělí slavnost vrcholí přehlídkou špičkových škol samby. Karneval je ale poznamenán požárem, při kterém před měsícem přišly čtyři školy samby o kostýmy.

Článek

Brazilský karneval v Riu, který se začal slavit před 150 lety, je veřejností vnímán jako největší party na světě a místní hotely pokaždé praskají ve švech. Průvod končící na stadiónu Sambodrom je ve skutečnosti přehlídka mnoha škol samby, z nichž každá pomocí sponzorů investuje do vystoupení v přepočtu od 30 do 90 miliónů korun.

Takové částky spolknou především propracované kostýmy a do posledního detailu vyladěné alegorické vozy, na nichž se předvádějí tanečníci. Škola samby, která skončí jako poslední, se přitom v následujícím roce v průvodu neobjeví a nahradí ji jiná.

Letošní karneval postihla pouhý měsíc před začátkem velká nepříjemnost, když čtyřem školám při požáru skladiště shořely téměř všechny nachystané kostýmy, alegorické vozy i další rekvizity. Zachránit se podařilo jen jejich zlomek, jelikož vyběhnout z hořících budov sotva stačili přítomní lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám