Hlavní obsah

Ötzi odhalil po 5300 letech znovu svou tvář

Novinky, Jakub Kynčl

Od objevení ledového muže Ötziho roku 1991 všichni přemýšleli, jak asi mohl vypadat, když žil. Vědci nyní vyšli těmto myšlenkám vstříc a pomocí moderní technologie vytvořili Ötziho model.

Foto: Profimedia.cz

Model ledového muže Ötziho

Článek

Pomocí 3D obrázků jeho mumie, speciálních technologií a dvou holandských umělců, Alfonse a Adrieho Kennise vznikl model, který ukazuje, jak mohl ledový muž za života vypadat.

Foto: Profimedia.cz

Za vytvořením modelu Ötziho stojí dvojice holandských umělců.

Jedinou vadou modelu je to, že vědci nedokážou zjistit, jakou barvu očí Ötzi mohl mít. Zvolili tedy hnědou. Model je čerstvě vystaven v jihotyrolském Muzeu archeologie v Bolzanu.

Foto: Profimedia.cz

Takto mohl vypadat ledový muž Ötzi

Ötziho našla v září roku 1991 skupinka německý turistů při treku Ötztalskými Alpami nedaleko rakousko-italské hranice. Odtud také pochází jeho jméno. Měřil zhruba 159 centimetrů, v době smrti mu bylo 46 let, trpěl artritidou a jeho tělo oslaboval střevní parazit tenkohlavec lidský.

Foto: Profimedia.cz

Mumie ledového muže Ötziho

Podle studie zemřel Ötzi násilnou smrtí. Pravděpodobně byl vážně zraněn šípem a posléze dostal "ránu z milosti" palcátem do obličeje. Šíp mu pravděpodobně trefil přesně tepnu pod jeho levou klíční kostí, čímž mu způsobil drastickou ztrátu krve a šok. Posléze dostal pravděpodobně infarkt. To, že byl hrot šípu z těla hned vyndán, jeho smrt pravděpodobně jen urychlilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám