Hlavní obsah

Na špici nejvyššího evropského mrakodrapu žila liška

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve Velké Británii žije zhruba čtvrt miliónu lišek a z nich by se mělo okolo deseti tisíc pohybovat v oblasti Londýna a jeho předměstí. Ačkoliv je to vysoké číslo, nikdo by asi nečekal, že jedna zvídavá zrzka se dostane přímo do budovy známého mrakodrapu Shard, který je v britské metropoli dostavován.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap Shard je zatím ve výstavbě.

Článek

Mrakodrap Shard má být prvním mrakodrapem v Evropě, který po dokončení překoná výšku 1000 stop, tedy více než 300 metrů. Necelých 20 metrů pod touto úrovní našli v tomto týdnů stavební dělníci lišku. Dostala přezdívku Romeo.

Liška žila na velmi složitě přístupném místě. Největší část převýšení zdolala pomocí hlavního schodiště a poté po hromadách stavebního materiálu vyšplhala ještě výše. Přežila díky zbytkům, které na stavbě nechali dělníci.

Lišky si všiml počátkem měsíce pracovník obsluhující jeřáb, ale domníval se, že měl pouze vidiny.

Foto: Profimedia.cz

Kuriózní bylo, že pracovník odchytové stanice Les Leonard, který se měl o chycení lišky postarat, trpí ve výškách závratěmi. Cesta na zdvižném výtahu z 35. do 72. patra tak pro něj byla nefalšovanou černou můrou.

"Nejdříve jsem nevěřil, že tam nahoře je. První den jsem ji nikde neobjevil, ale druhý den se ukázala. Proběhla přímo před námi a poté vyskákala po třímetrovém žebříku na kovové trámy. Bylo to neuvěřitelné, nemohli jsme uvěřit tomu, že liška opravdu žila takhle vysoko," uvedl Leonard.

Reklama

Výběr článků

Načítám