Hlavní obsah

Slovenka pojmenovala podle telenovely svou dceru Šeherezáda

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pod vlivem turecké telenovely dala první Slovenka své dceři jméno Šeherezáda. Telenovela Tisíc a jedna noc má na Slovensku velký úspěch. Každý díl tureckého seriálu tam sleduje asi milión diváků. Jak informuje deník Korzár, jméno Šeherezáda dali rodiče zapsat do matriky v košické městské části Šaca. Jméno bylo zapsané v maďarské verzi jako Seherezádé.

Článek

Po mimořádném úspěchu turecké telenovely pracovníci matrik předpovídali, že se dříve nebo později jméno Šeherezáda objeví v přání rodičů. Už v minulosti byla na Slovensku populární jména podle právě vysílaných telenovel a seriálů. Děti dostávaly jména Esteban nebo Rodrigo.

Na ústupu jsou tradiční jména jako Mária, Anna, Peter nebo Jozef. „Návrat k tradičním jménům je minimální,“ potvrzuje matrikářka Mária Fuňáková.

Podle psycholožky Miroslavy Herákové dávají rodiče dětem exotická jména pro pocit výjimečnosti. „Očekávají, že jejich dítě bude mít podobné vlastnosti nebo charakter jako jejich oblíbený hlavní hrdina,“ uvedla psycholožka.

Úspěch turecké telenovely vysvětluje Heráková především exotickým prostředím. „Diváci se při tomto seriálu přenesou do jiného světa. Zapomenou na problémy všedního dne, odreagují se a relaxují,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám