Hlavní obsah

Američan vytváří úžasná umělecká díla z tisíců připínáčků

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký umělec Eric Daigh dokáže velmi originálním způsobem vytvořit portréty lidí. Místo plátna používá desku s rovnoměrně rozmístěnými dírkami, do nichž poté vpichuje připínáčky pěti základních barev. O několik hodin později je za použití tisíců připínáčků na světě obdivuhodné umělecké dílo.

Foto: Profimedia.cz

Třiatřicetiletý Eric Daigh s některými ze svých uměleckých počinů.

Článek

Daigh musí mít hodně trpělivosti. Každý portrét vyžaduje kreativní spojení fotografie, grafického designu, představivosti a především mravenčí práce, což dohromady znamená hodiny plného soustředění.

Celý proces začíná u získání vhodné fotografie, kterou umělec zpracuje ve speciálním počítačovém programu. Ten snímek přetvoří v portrét s velice malým rozlišením, který se navíc skládá pouze z pěti základních barev - bílé, černé, červené, modré a žluté.

Foto: Profimedia.cz

Několikahodinová práce nakonec přinese ovoce.

Foto: Profimedia.cz

Všechna díla jsou vytvořena jen z bílých, žlutých, červených, modrých a černých připínáčků.

S připínáčky těchto barev poté může začít Američan podle zhotovené předlohy pracovat. Řádek po řádku musí pečlivě skládat každý z nich na své místo, aby výsledné dílo bylo dokonalé. Mnoho z jeho obrazů se přitom skládá z více než 11 tisíc připínáčků. V létě roku 2010 vytvořil Daigh obraz pro automobilku Acura, kterým překonal svůj vlastní rekord, když použil přesně 109 687 připínáčků.

Foto: Profimedia.cz

Na jeden obraz použije Daihg často více než 11 tisíc připínáčků.

Foto: Profimedia.cz

Umělec získal za připínáčkové mozaiky mnohá umělecká ocenění.

Američan získal za svůj originální nápad řadu uměleckých ocenění, od roku 2009 je držitele rekordu v Guinnessově knize jako autor největší připínáčkové mozaiky či vystavuje ve stálé muzejní sbírce Ripleyho Věřte nebo ne v několika amerických státech.

Foto: Profimedia.cz

Autor se občas věnuje i jiné předloze než lidským tvářím.

Reklama

Výběr článků

Načítám