Hlavní obsah

Jirásková dostala k narozeninám osm mužů a obraz s fenkou Amálkou

– Praha
Novinky, David Zápal

Čtvrteční osmdesáté narozeniny oslavila Jiřina Jirásková ve velkém stylu. Nejprve odehrála v Divadle Bez Zábradlí představení Sonáta pro lžíci, pak už na ni čekaly přísně tajené gratulace osmi jejích osudových mužů a následně i večírek. Jedním z darů byl i obraz malíře Petra Poláška, portrét s její milovanou fenkou francouzského buldočka Amálkou.

Článek

Obraz byl dárkem od deníku Právo a serveru Novinky.cz. Jiřina Jirásková byla prací Petra Poláška dojatá. "Je vidět, že to bylo namalované s láskou. Velmi ráda si ho doma pověsím," radovala se jubilantka a s režisérem Jiřím Adamcem hned začala horečně uvažovat, který jiný obraz bude muset pryč.

Již před oslavou totiž herečka všechny varovala, ať jí nic nedávají, že má malý byt a už se jí do něj nic nevejde.

Hned po konci představení Sonáta pro lžíci, jež s ní odehráli Aleš Cibulka s Danou Syslovou, se na uznávanou divadelní a filmovou herečku sesypalo osm gratulujících mužů. Nechyběli mezi nimi šéf divadla Karel Heřmánek, houslista Jaroslav Svěcený, herci Michal Dlouhý, Jaromír Hanzlík a Pavel Batěk, režisér Jiří Adamec, botanik Václav Větvička či její osobní řidič.

"Je mi ctí, že mohu jménem svým, jménem celé naší rodiny a také jménem toho tajtrlíka, který nám bohužel utekl, popřát všechno nejlepší ke krásným narozeninám. Aby to nebylo tak smutné, tak jsem přemýšlel, co by v tuto chvíli Mirda vymyslel tak, aby to bylo v jeho stylu. Myslím, že by si přál, abyste prožila dalších alespoň osmdesát krásných zážitků, pro které stojí za to žít a nakonec i umřít," popřál herečce Michal Dlouhý, bratr zesnulého herce Vladimíra Dlouhého, s kterým Jirásková v Divadle Bez Zábradlí účinkovala ve hře Příliš drahá Mathilda.

Po této dojemné chvíli došlo ale i na humor.

"Ne, opravdu ti není čtyřicet. To bych to nemoderoval já," vtipkoval s oslavenkyní Aleš Cibulka, který jednotlivé hosty uváděl na jeviště.

Jedním z gratulantů byl i Petr Formánek, kterého Cibulka představil jako jediného  pražského taxikáře, který si kdy dovolil vyhodit Jiřinu Jiráskovou z auta. Od té doby je ale jejím dvorním řidičem. "Mám jednu jedinou jedinou prosbičku: nefackujte mě tolik. Kouří mi tam, psa vozím..." stěžoval si naoko obecenstvu Formánek.

"To byste se musel chovat jinak, Petře. I toho psa máte radši než mě," nenechala se vyvést z míry herečka. Řidič ale vzápětí odboural diváky přitakáním, že pes mu je skutečně bližší.

Velkou radost měla Jiřina Jirásková také z režiséra Jiřího Adamce.

"Mám tě moc rád. Začali jsme se potkávat a spolupracovat v dospělém věku. Mohl jsem být u toho, kdy se z uznávané a obdivované herečky stala definitivně herečka národem milovaná," řekl Adamec, načež mu představitelka paní Kekulové z jeho pěti sérií velké televizní ságy Pojišťovna štěstí poklonu vrátila.

"To je jeho zásluha. V životě jsem zahrála hodně královen, hodně dam, hodně vědátorek, ale národ mě nikdy neměl tak rád, jako když mě tenhle můj milovaný pan režisér obsadil do staré Kekulové. To je ta pravá láska," uvedla Jirásková, která prací na seriálu strávila šest let.

"K narozeninám patří dort. Hobla ti dávat nebudeme, protože osmdesátkrát, to by moje záda nevydržela," vtipkoval zase šéf scény a herec Karel Heřmánek.

Gratulace Jiřinu Jiráskovou ohromily.

"Málokdy se mi stane, že se mi nedostává slov. Když se ale podíváte na tu plejádu výjimečných mužů, kteří se tu sešli! Kdybych měla sklon k pláči mimo jeviště, tak bych se musela rozplakat, protože to si opravdu nezasloužím! Tady není jeden jediný člověk, ke kterému bych nechovala hlubokou úctu a lásku. Děkuji vám absolutně všem. Jste zlatí, jsem šťastná, že mám takovéhle kamarády," svěřila se obecenstvu a hostům Jirásková, která dodala, že z oslavy má takový šok, že den svých narozenin nemůže ve zdraví přežít.

Poté se spolu s hosty odebrala do divadelního baru, kde už na ni čekaly další zástupy gratulantů a debata s přáteli až do pozdních nočních hodin.

Dnes se může těšit na další poctu, kterou pro ni připravuje Divadlo na Vinohradech, kde zároveň s životním jubileem oslaví také šedesát let od začátku svého tamního angažmá.

Již v sobotu se Jirásková zúčastnila speciálního vysílání rozhlasového pořadu Tobogan, který se točil výhradně kolem jejích osmdesátin. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám